:
Таємниці сурогатного материнства в Україні — прем’єра  розслідування «Торговці мріями» на UA: ПЕРШИЙ

Таємниці сурогатного материнства в Україні — прем’єра розслідування «Торговці мріями» на UA: ПЕРШИЙ

25 листопада 2021

У неділю, 28 листопада, о 13:30 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра фільму-розслідування Суспільного «Торговці мріями» — про те, як працює індустрія сурогатного материнства в Україні.

Україна — одна з небагатьох країн Європи, де дозволено комерційне сурогатне материнство. 16 тисяч доларів за те, щоб виносити чужу дитину на замовлення іноземців. На подібні пропозиції щорічно погоджуються сотні українських жінок. Офіційних підрахунків дітей, народжених за програмами сурогатного материнства, державні органи не ведуть. Саме тому ця індустрія в Україні приховує в собі безліч небезпек, які досі не були відомі широкому загалу.

Читайте також: Прем’єра проєкту про спільноту ножоробів «На вістрі ножа» на UA: ПЕРШИЙ

Шеф-редакторка творчого об’єднання розслідувань UA: ПЕРШИЙ Інна Білецька каже, що під час розслідування журналісти відшукали багато моторошних історій:

«Фільм “Торговці мріями” — на одну з найконтроверсійніших тем в українському суспільстві. Попри те, що суспільство залишається доволі консервативним, у нас дозволена послуга, яку заборонили у більшості країн Європи. Але цей дозвіл, як ми з’ясували, не передбачає достатнього контролю з боку держави за дотриманням прав замовників (біологічних батьків) та сурогатних матерів. Ми з’ясовуємо чи захищені найбеззахисніші — діти, народжені українськими жінками для іноземців, і зрештою, виходимо на сумні й моторошні історії», — розповідає Інна Білецька.

Авторами фільму стали Алла Садовник, Інна Білецька, Олександр Стратонов та Дмитро Бондар.

Авторка фільму Алла Садовник наголошує на потребі дискусії на тему сурогатного материнства:

«Ми взялися за тему, обговорення якої спровокує гострі дискусії у суспільстві. Та саме цього — дискусій, які змінили б ситуацію, — потребує сурогатне материнство в Україні. Нині воно практично не контролюється державою. Держава навіть не цікавиться елементарним: скільки дітей народжують сурогатні матері, скількох із них забирають іноземці за кордон та хто ці іноземні замовники, які стають батьками завдяки українським жінкам? І чи захищені у цьому бізнесі як сурогатні матері, так і народжені діти? Фільм “Торговці мріями” дає відповідь на ці запитання. І хоча щасливих історій людей, які стали батьками завдяки сурогатному материнству в Україні, ймовірно, більшість, не можна не зважати на проблеми, які роками залишаються неторканими», — каже Алла Садовник.

З яких мотивів українські жінки йдуть у програми сурогатного материнства? Скільки за це платять? Через що проходять сурогатні матері, щоб народити дитину для чужих людей? Які обмеження накладають на жінок під час участі у програмах? Чи захищає бодай якось держава дітей, народжених на замовлення іноземців? І що стається з немовлятами, якщо замовники відмовляються їх забирати? Відповіді на ці питання — у фільмі-розслідуванні «Торговці мріями» на UA: ПЕРШИЙ.

Дивіться фільм-розслідування «Торговці мріями» 28 листопада о 13:30 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ.

Нагадаємо, раніше Суспільне презентувало фільм-розслідування про заробітчан «Продам роботу. Дорого».

Читайте також: