:
«За нашу і вашу свободу»: як литовці й українці боролися за незалежність — прем’єра на UA: ПЕРШИЙ

«За нашу і вашу свободу»: як литовці й українці боролися за незалежність — прем’єра на UA: ПЕРШИЙ

07 грудня 2021

У неділю, 12 грудня, о 18:15 на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документального фільму «За нашу і вашу свободу», присвячена 30-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Литвою. Стрічка створена за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також: «Ми спростуємо міф, що незалежність Україні дісталася просто так», — Олександр Зінченко

Фільм розповідає про боротьбу Литви та України проти радянсько-російської імперії. Здобуття та захист державної незалежності показано крізь історії учасників подій, їхні роздуми і висновки. Україна і Литва мають більше спільного, ніж відомо пересічному громадянину. Обидві країни пережили радянську окупацію, а українці та литовці пліч-о-пліч боролися за незалежність своїх країн. Так само литовці чи не найкраще розуміють проблеми України в контексті російської збройної агресії та входять до числа тих, хто найбільш послідовно підтримують нашу країну в боротьбі проти агресора. Стрічка «За вашу і нашу свободу» має на меті формування громадянської свідомості та відповідальності, слугує додатковим приводом для взаємоповаги між литовцями й українцями.

«Є три аргументи чому українцям варто подивитися цей фільм. Перший — те, що литовці для нас можуть слугувати прикладом того, як не здаватися в сьогоднішніх обставинах. Радянська окупація Литви тривала десятиліттями. Набагато довше, ніж нині триває окупація Криму і частини Донецької та Луганської областей. Не зважаючи на темні часи, литовці чинили спротив, оберігали свою ідентичність і, зрештою, перемогли. Другий — це те, що після його перегляду зберігається відчуття, що ми не самотні у своїй боротьбі, не покинути Європою, що в нас є справжні брати… литовці. Третє — усвідомлення того, що ми наводимо фокус на свою справжню історію, починаємо бачити її більш ясно. Ми намагаємося серед іншого розвінчувати радянські історичні міфи.

Свідки та учасники подій проливають світло на події тридцятирічної давнини. Українці та литовці в цьому фільмі нагадують всім нам, що серед нас є живі герої, єдині у своєму роді. Вони не залишають сумнівів у тому, що ми європейці, як би це не намагалися заперечувати в Кремлі», — розповідає режисерка фільму Лариса Артюгіна.

Дивіться документальний фільм «За нашу і вашу свободу» на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ 12 грудня, а також мобільному застосунку suspilne.tv.

Читайте також: