:
5 цікавих фактів про Олімпійські ігри у Пекіні-2022

5 цікавих фактів про Олімпійські ігри у Пекіні-2022

05 січня 2022

З 4 по 20 лютого у Пекіні проходитимуть XXIV зимові Олімпійські ігри-2022, які транслюватиме суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ та діджитал-платформа Суспільне Спорт. Перед початком змагань знайомимо вас із цікавими фактами прийдешньої Олімпіади.

Читайте також: 6-й етап Кубка світу з біатлону — графік трансляцій на UA: ПЕРШИЙ

Місто-господар — Пекін

Офіційний девіз — «Разом заради спільного майбутнього».

Для столиці Китаю це вже друга Олімпіада й перша зимова — у 2008 році місто приймало літні Олімпійські ігри. Вперше в історії одне місто стало господарем літньої та зимової Олімпіади. Також це вже треті поспіль Олімпійські ігри, які відбуваються в одному регіоні — Азії. 2021 року літню Олімпіаду приймало Токіо, а у 2018 зимові Ігри відбулись у південнокорейському Пхьончхані.

Види спорту

На цьогорічній Олімпіаді представлено 15 дисциплін: біатлон, бобслей, гірськолижний спорт, керлінг, ковзанярський спорт, лижне двоборство, лижні гонки, стрибки з трампліна, санний спорт, скелетон, сноуборд, фігурне катання, фристайл, хокей з шайбою, шорт-трек. До вже звичних змагань у різних дисциплінах Міжнародний олімпійський комітет додав сім нових: жіночі одиночні змагання з бобслею, чоловічі та жіночі змагання з фристайлу у дисципліні біг-ейр, змішана естафета у шорт-треку, змішані командні змагання з фристайлу в акробатиці, стрибках на лижах з трампліна і сноуборд-кросі.

Загалом на іграх розіграють 109 комплектів нагород.

Талісман

Талісманом зимової Пекінської олімпіади стала панда Бін Дунь Дунь. У перекладі з китайської слово «Бін» означає лід, чистоту та силу. Поняття «Дунь Дунь» означає здоровий, міцний та життєрадісний і також стосується дітей. Панда Бін Дунь Дунь одягнута у костюм з льоду. Різноколірні кільця довкола обличчя панди символізують спортивні арени Пекіна, а серце на лапі — гостинність міста до всього світу. Загалом Бін Дунь Дунь символізує силу тіла та волі спортсменів.

З глядачами на трибунах

На відміну від Токійської олімпіади, де змагання проходили за порожніх трибун, на льодових аренах Пекіна дозволять вхід уболівальникам. Щоправда, квитки розповсюджують виключно для місцевих жителів, а отже вболівальники з-за кордону не зможуть відвідати змагання.

Україна на цій Олімпіаді

Боротьба за ліцензії ще триває, й фінальна кількість спортсменів, які поїдуть представляти Україну, буде відома пізніше. Станом на грудень Україна отримала понад 30 ліцензій і точно буде представлена у біатлоні, фігурному катанні, лижних гонках, шорт-треку, гірськолижному спорті, лижному двоборстві, сноубордингу, стрибках з трампліна, фристайлі.

Нагадаємо, суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ є офіційним та ексклюзивним транслятором зимових Олімпійських ігор у Пекіні-2022 в Україні.

Читайте також: