:
Прем’єра фільму «Кіборги» до Дня захисників Донецького аеропорту на UA: ПЕРШИЙ

Прем’єра фільму «Кіборги» до Дня захисників Донецького аеропорту на UA: ПЕРШИЙ

13 січня 2022

У неділю, 16 січня, в День пам’яті захисників Донецького аеропорту, на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться показ низки тематичних проєктів. У цей день в різних містах України вшановують подвиг учасників боїв за донецьке летовище в травні 2014-го — січні 2015 років.

Читайте також: Фільм «Майдан. Шість літер нашої свободи» отримав нагороду на фестивалі у Європі

О 18:45 відбудеться показ документального спецпроєкту власного виробництва Суспільного мовника «Аеропорт. Перший штурм». Стрічка складається з реальної відеохроніки, знятої під час оборони Донецького аеропорту, та розповідей військових, які його захищали – від самого початку й протягом усіх 242-х днів жорсткого протистояння. У фільмі знялися герой України танкіст Євген Меживікін, спецпризначенці Сил Спеціальних операцій на псевдо «Турист» і «Редут», які на час штурму керували обороною Донецького аеропорту, командир розвідгрупи 72-ї ОМБр Тимофій «Вернигора», мінометник Андрій Моруга та мешканка міста Донецька, розвідниця-доброволиця Лілія «Сова».

О 20:05 запланований показ документального проєкту «Братство Червоного хреста». Він розповідає про військових медиків, які на передовій в зоні бойових дій борються за життя українських військових. Проєкт, знятий в репортажному стилі, являє собою докладну розповідь про реальні події, поєднані з нарисами-враженнями учасників війни, яку розв’язала проти України Росія.

О 22:00 відбудеться прем’єра художнього фільму «Кіборги» режисера Ахтема Сеітаблаєва на телеканалі UA: ПЕРШИЙ.

Військова драма «Кіборги» — це знаковий фільм українського кінематографа, який розповідає про події, що дійсно відбувалися на території Донецької області. Фільм отримав високі глядацькі оцінки — в міжнародній кінематографічній базі даних IMDb рейтинг фільму склав 9,1 з 10.

Нагадаємо, що за ініціативи учасників боїв за летовище 16 січня в Україні відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту. Вони тривали від 26 травня 2014-го до 22 січня 2015 року. Оборона тривала 242 дні, коли українські військові, добровольці, медики й волонтери протистояли російським гібридним військам. У боях загинула сотня й отримали поранення понад три сотні українських військових.

Дивіться тематичні проєкти до Дня пам’яті захисників Донецького аеропорту 16 січня на телеканалі UA: ПЕРШИЙ та у мобільному застосунку suspilne.tv.

Читайте також: