:
«Спекотний лютий 2015» — історія героя боїв за Дебальцеве на Суспільному

«Спекотний лютий 2015» — історія героя боїв за Дебальцеве на Суспільному

16 лютого 2022

У п’ятницю, 18 лютого, о 22:00 (з повтором 20 лютого, о 16:00) на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбудеться прем’єра документального проєкту власного виробництва «Спекотний лютий 2015». Він розповість історію командира танкового взводу Олексія Чабана, який брав участь у боях за Дебальцівський плацдарм у січні-лютому 2015 року.

Читайте також: Передпоказ проєкту «Сильна» відвідала головна героїня Катерина Луцик

«На війні сталося безліч історій, які варті уваги, варті екранізацій. Як документальних, так і художніх. Під час Дебальцівської операції було багато локальних подій. Штурмів та героїчної оборони наших опорних пунктів. У них брали участь добровольці та мобілізовані бійці. Кожен боєць має свій бекграунд, за кожним стоїть особиста історія, гідна уваги. Ми розповідаємо якраз одну таку локальну історію, яка мала місце в районі Дебальцевого взимку 2015 року.

Це не історія про оцінку боїв за залізничний вузол та місто й прилеглі території. Це історія людська. А саме про офіцера-танкіста, командира танкового взводу Олексія Чабана. Коли у 2014 році почалася війна, він був фермером, який працював на території Дніпропетровської області. Він вирішив, що не буде стояти осторонь, та пішов добровольцем захищати Україну. Його не одразу взяли, як 50-річного чоловіка, в якого четверо дітей. Та коли військо потребувало танкістів його все-таки покликали до військкомату. Він воював у складі 17-ї окремої танкової бригади, — розповідає режисерка творчого об’єднання суспільно-політичного мовлення UA: ПЕРШИЙ Сніжана Потапчук. — Олексій Чабан ішов на війну, керуючись не стільки емоціями, скільки практичними мотивами. Його рішення було виваженим. Він розумів, що Дніпропетровська область зовсім недалеко від Донецької та Луганської, і якщо ворога не зупинити там, то рубіж може посунутися до його краю. Тому він вирішив зупинити просування лінії зіткнення подалі від дому. В інститутські роки у Дніпрі Олексій закінчив військову кафедру де отримав спеціальність командира взводу середніх танків. Місяць він навчався в Кривому Розі керувати танком».

За словами Сніжани, «Спекотний лютий 2015» продовжує персоніфікувати війну. Розповідати про неї через призму історій конкретних людей, кожна з яких унікальна.

17-та танкова бригада воювала пліч-о-пліч зі 128-ю окремою гірсько-штурмовою Закарпатською бригадою. Під час одного з боїв 1 лютого 2015 року танковий взвод під командуванням Олексія Чабана вийшов з капонірів для бою на відкритій місцевості. Одну з машин підбили, екіпаж під керівництвом Олексія Осташевського загинув. Знімальна група їздила в село Троїцьке Луганської області, була на позиції, де досі стоїть цей танк. Там встановлено пам’ятник загиблим героям. Зараз ці позиції досі зайняті українськими військовими за 400 метрів до ворожих позицій.

«Олексій Чабан людина з великим серцем, — продовжує Сніжана Потапчук, — під час своєї служби поблизу села Троїцьке разом з побратимами він налагодив зв’язок з місцевою фермою. Військові купували там молоко. Коли ворог обстріляв “Градами” населений пункт і саму ферму, власники ферми покинули її, рятуючись від обстрілів. Олексій разом з побратимами пішов до села аби врятувати тварин, які були там покинуті. Як на фермі, так і в приватних господарствах. До речі, після того, як сам Олексій Чабан пішов воювати, він втратив майже весь урожай на своєму господарстві.

Інший його вчинок став загальновідомим. В одному з танкових боїв він підбив танк ворога. Коли супротивник залишав машину, він не став його добивати. Дозволив утекти. У танку тоді знайшли телефон росіянина — командира танку. І Олексій написав відкритий лист “українського офіцера до матері російського танкіста”. Цей текст, опублікований у соціальній мережі “Фейсбук”, отримав тисячі реакцій. Вчинок його був сприйнятий неоднозначно. Хтось його підтримав, хтось засудив. Олексій вважає, що зробив правильно, хоча з ворожого боку на таку великодушність розраховувати не доводилося. В тому бою українській бійці підбили БМП ворога, взяли трофейний танк і трофейний БМП в цілком робочому стані».

Пізніше відбулися події, які увійшли в історію як бої за Дебальцеве. Атака на опорні пункти української армії, зайняття окупантами Дебальцівського плацдарму.

Нині Олексій Чабан повернувся до фермерства і живе в Дніпропетровській області.

Дивіться документальний проєкт «Спекотний лютий 2015» на телеканалі UA: ПЕРШИЙ 18 лютого о 22:00 та 20 лютого о 16:00.

Читайте також: