:
Суспільне представило 10 проєктів на каннському ринку MIPTV

Суспільне представило 10 проєктів на каннському ринку MIPTV

05 квітня 2022

Цьогоріч п’ять українських медіакомпаній об’єдналися в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну та представили свої продукти на спільному стенді #StandWithUkraine на міжнародному телеринку MIPTV, що проходить 4-6 квітня у Каннах.

Суспільний мовник, FILM.UA Group, Starlight Media, 1+1 Media, телеканал «Україна» — представили по 10 проєктів. Таким чином було запропоновано рекордну кількість українського продукту.

Суспільний мовник вперше представив на MIPTV свій каталог. До нього увійшла низка документальних стрічок, анімаційні серіали та цикл культурно-освітніх передач.

«Документальні проєкти Суспільного мовника розкривають історію нашої боротьби, про яку не всі могли знати, але завдяки каннському ринку тепер побачать в усьому світі. Зараз вкрай важливо розповісти драматичні сторінки історії України — наші фільми про Голодомор, розпад Радянського Союзу, Революцію Гідності та про події після російського вторгнення 2014 року. Я вдячний команді за такі потужні й важливі проєкти», — прокоментував голова правління Суспільного мовника Микола Чернотицький.

Серед проєктів Суспільного, які представлені на каннському ринку:

Унікальний документальний серіал, що розвінчує пропагандистські міфи про причини й передумови здобуття Україною незалежності у 1991 році. Стрічка розповідає про роль українців у розпаді СРСР та відображає український погляд на глобальні події. Документальний серіал відкрив доступ глядачам до колись таємних документів КДБ і ЦРУ, а також зібрав спогади тих, хто приймав рішення та був безпосереднім свідком й учасником масових процесів, які охопили терени цілого СРСР.

Проєкт на замовлення та за сценарієм Суспільного мовлення знято компанією «Esse Production House».

  • «Сильна»

Документальний цикл «Сильна» — це історії жінок, дружин військовослужбовців, яких війна змусила боротися за себе, чоловіка та сім’ю.

Перша серія документального фільму «Сильна» — історія дружини Героя України, начальника Київського військового ліцею ім. І. Богуна, генерал-майора Збройних сил України Ігоря Гордійчука, — Тетяну, якій довелося боротися за життя свого чоловіка.

Другий епізод циклу «Сильна» розповідає історію Тетяни Костинюк, яка понад сім років тому створила реабілітаційний табір для ветеранів АТО/ООС у Карпатах і працює там на волонтерських засадах.

Героїня третьої серії — 25-річна Катерина Луцик з Хмельниччини, військова медичка, яка врятувала життя понад 200 українським військовим.

  • «Життя післязавтра»

Стрічка розповідає про двох ветеранів російсько-української війни, які попри серйозні травми не зневірилися та довели, що можуть жити насиченим повноцінним життям. Олександр Терещенко — «кіборг» Донецького аеропорту. На війні чоловік утратив обидві руки та око. Вадим Свириденко — медик, який виходив з оточення в Дебальцевому та утратив усі чотири кінцівки. Обидва чоловіки працюють та допомагають в реабілітації учасників бойових дій.

  • «Мій прапор»

Фільм «Мій прапор» — це історії трьох мешканців Донбасу, які під час окупації регіону 2014 року залишилися вірними Україні й національному стягові. Вони не побоялися показати свою позицію, хоч це й загрожувало полоном та навіть смертю.

  • «Херсонщина на вулкані»

Західна Україна не знає все, чим живе і дихає Східна Україна. Північ не завжди думає про Південь, а права рука не знає, що робить ліва. Але всіх їх об’єднує відчуття життя на пробудженому вулкані. «Херсонщина на вулкані» — це портрет кількох місцевих жителів із далекого регіону країни. Вони співають у сільському хорі, борються з рейдерами та конструюють свої труни — одним словом, живуть нормальним українським життям.

  • «Майдан. Шість літер нашої свободи»

Документальний проєкт розповідає історії людей, чиї життя радикально змінилися після Революції Гідності 2013–2014 років.

Стрічка складається з шести глав. Кожна літера зі слова «майдан» є назвою глави, яка символізує тему, дотичну до подій Революції Гідності, спогади, якими діляться герої фільму. Розповіді мами загиблого на Майдані Романа Гурика та координаторки «Євромайдан-SOS» Олександри Матвійчук, стрімера Майдану Андрія Дубчака, представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Рівненській області Андрія Преподобного і митця Олексія Сая.

Історії з фільму показують основні події Революції Гідності, де учасники подій зможуть віднайти власні спогади.

  • «Бабусю, розкажи про Голодомор»

Історія про важливість збереження історичної пам’яті поколінь. У стрічці розповідається історія трьох жінок, які пережили Голодомор 1930-х років, крізь призму спогадів їхніх нащадків. Бабуся однієї з героїнь, Світлани Заліщук, залишила після себе щоденник, в якому занотувала свої спогади про страшні часи. 12-річна дівчинка Вероніка з Умані разом із мамою зняла фільм для проєкту «Осінь на Плутоні 2.0» про свою бабусю Ксеню Логвинюк, яка розповідала, де люди знаходили їжу та як рятувалися від голодної смерті. Ще одна 12-річна героїня фільму Саша не застала своєї прабабусі живою, але за розповідями батька відтворила переживання своєї родички.

У документальній стрічці зібрані унікальні свідчення жінок, за якими можна скласти правдиву картину страшних подій.

Мета культурно-освітнього циклу передач «Ідемо в музей» — об’єднати українські регіони й показати їх різноманіття через знайомство з музейними експозиціями та унікальними українськими акцентами у них.

Глядачі дізнаються про музейні колекції з усіх куточків України та про життя відомих людей, які вплинули на хід історії. Проєкт охоплює музеї великих міст та маленьких сіл з усіх регіонів України.

Найменші глядачі анімаційного циклу пізнаватимуть світ весело разом з песиком Тото та його друзями: хом’ячком, папужкою, кицею і хамелеончиком — у лісовому дитячому садочку. Як познайомитися? Як правильно чистити зубки? А як прокидатися з гарним настроєм? У 9-серійній анімації безліч кумедних ситуацій, ігор та запальних пісень для дітей, а також цікавих рішень та порад для батьків щодо спільного дозвілля.

Для дітей старшого віку є 8-серійна анімація «Портал пригод». Через чарівний портал, який випадково відкрили біля Чорнобиля, діти подорожують у часі та просторі. Вони зустрічають містичну істоту — чорнобильського горностая Раю, яка вміє говорити й має надздібності. Разом з Раєю діти дізнаються таємниці минулого, зустрічаються з великими королями та фараонами й навіть впливають на історію людства. Що важливо — через захопливу пригоду пояснюється суть важливих речей: дружба, взаємодопомога, екосвідомість, строкатість досвідів.

Довідково:

MIPTV (Marché International des Programs de Télévision) — подія, яка відбувається щорічно у квітні у каннському Палаці фестивалів.

Це ринок для спільного виробництва, купівлі, продажу, фінансування та дистрибуції різножанрового контенту. Він є місцем зустрічей, конференцій та ринковим форумом для фахівців, які займаються телебаченням, кіно, цифровим та аудіовізуальним контентом, його виробництвом і розповсюдженням, щоб дізнатися про майбутні тенденції й торгувати правами на контент на глобальному рівні.

Ця подія тісно пов’язана з ринком MIPCOM, який відбувається в тому ж місці в жовтні кожного року.

Читайте також: