:
Ведучий телемарафону Андрій Діхтяренко: «Редактори ставали журналістами, журналісти — операторами, режмонти — сммниками»

Ведучий телемарафону Андрій Діхтяренко: «Редактори ставали журналістами, журналісти — операторами, режмонти — сммниками»

05 травня 2022

Для шеф-редактора служби новин Суспільного Мовлення Андрія Діхтяренка, а з початком повномасштабної війни росії проти України — й одного з ведучих національного марафону «Єдині новини #UAразом» — робота змінилася безповоротно. Каже — щоб новини функціонували попри всі обставини й люди отримували життєво необхідну інформацію, багато співробітників Суспільного в умовах війни змінили свої професії. Немало серед них й тих, хто пішов в ТрО, ЗСУ — захищати Україну на воєнному фронті.

У відвертому інтерв’ю Андрій Діхтяренко розповів про перший спецефір 24 лютого, свій головний обов’язок та мрію підняти український прапор над рідним Луганськом.

Читайте також: «У кожного свій фронт відповідальності». Євгеній Агарков про відповіді на тези кремля та ефір, коли здали нерви

Яким для вас було 24 лютого? На роботі та в житті?

— 24 лютого почалося із дзвінка з роботи рано-вранці: «Війна почалася». Я швидко зібрався і поїхав у наш NewsHouse на Хрещатик. День закінчився тільки о 2-ій ночі — ми в новинах організували перший присвячений війні спецефір, який тривав весь вечір.

Робота під час війни — як вона змінилася? Що для вас означає інформаційний марафон «Єдині новини #UAразом»?

— Головне — розуміння, що робота змінилася безповоротно. Ті ролі й посади, які ми займали в «мирному житті» перестали мати значення. Багато працівників просто не змогли продовжувати працювати — люди рятували свої сімʼї, виїжджали з небезпечних територій, йшли в ТрО і ЗСУ або навіть опинялися в окупації. Треба було робити все можливе, щоб новини функціонували попри всі обставини — бо важливість новин теж зросла. Кожен, хто міг продовжувати роботу, мав заміняти тих, хто вибув. У таких умовах редактори ставали журналістами, журналісти — операторами, режмонти — сммниками.

А я став ведучим національного марафону, і він в ці місяці війни перетворився на мій головний обовʼязок — і чи не головний порятунок від відчаю й болю, які нам всім «подарували» російські окупанти. Коли ти ведеш марафон декілька годин поспіль майже кожного дня, спілкуєшся з тими, хто на власних плечах тримає оборону, ти дійсно відчуваєш єдність із країною — і, сподіваюся, надихаєш українців продовжувати боротьбу.

З початку повномасштабної війни росії проти України минуло два місяці. Чим вони вам запам’яталися?

— Втомою, переїздами, нічними чергуваннями, швидкими емоційними перепадами від відчаю до радості, гордістю за країну і вдячністю людям, які поруч, — в першу чергу команді Суспільного, яка робить марафон.

Які ваші плани після перемоги?

— Обійняти рідних. Взагалі, мрію підняти український прапор над рідним Луганськом.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує цілодобовий інформаційний марафон «Єдині новини #UAразом», що транслюється на телеканалі UA: ПЕРШИЙ.

Інформаційний марафон Суспільного продовжується одночасно на:

З 17 березня в ефірі усіх регіональних телеканалів Суспільного виходить міжрегіональний телемарафон «Суспільне. Спротив» — щобудня увечері команда регіонального мовлення готує 8 годин прямого ефіру, новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Онлайн регіональні телеканали Суспільного можна переглядати на сайтах філій.

Також з 15 квітня OTT-платформи oll.tv та MEGOGO.NET почали показувати UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: ЛЬВІВ в HD-якості.

Фото — з фотоархіву Андрія Діхтяренка

Читайте також: