:
Ексклюзивні інтерв’ю, фільми та радіоефіри — спецпроєкти Суспільного до 8 травня

Ексклюзивні інтерв’ю, фільми та радіоефіри — спецпроєкти Суспільного до 8 травня

08 травня 2022

8 травня, у День пам’яті та примирення, визначеного Резолюцією Генеральної асамблеї ООН з метою вшанування пам’яті жертв Другої світової війни, платформи Суспільного підготували низку спецпроєктів. Художні та документальні фільми, зокрема власного виробництва, ексклюзивні інтерв’ю з експертами, а також радіоефіри — про найбільший міф росії та прогнози подій на фронтах.

Читайте також: Суспільне долучилося до щорічної конференції ЮНЕСКО про вільну журналістику

ТЕЛЕБАЧЕННЯ

UA: КУЛЬТУРА

Ефір суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА розпочнеться хвилиною мовчання о 9 годині ранку.

О 13:50 — програма власного виробництва команди UA: КУЛЬТУРА «Культові українці. Незалежні люди» про поетесу Олену Телігу.

Цього дня телеканал також покаже програми «Ідемо в музей» з ведучою Олею Носко.

  • О 16:50 — випуск про Національний музей історії України у Другій світовій війні;
  • о 17:20 — про Львівський музей «Територія Терору» — район у Львові, куди в 1941-му нацисти примусово виселяли євреїв.

О 22:55 — показ художнього фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» — історія про Івана Додоку, на долю якого випадає німецький полон, радянські табори і, зрештою, Канада, де він стає вождем індіанського племені.

Упродовж дня в ефірі телеканалу також дивіться:

  • о 15:55 — документальний фільм «Рубіж» — про одну з найуспішніших українсько-польських бойових операцій проти сил НКВС;
  • о 19:35«Ошукати Гітлера: виживання у Голокост» — історії людей, які пережили Голокост;
  • о 21:05 — телесеріал «Перетинаючи Атлантику» — історія про взаємини принцеси норвезького походження Марти та Франкліна Рузвельта й день, коли Німеччина почала наступ і під удар потрапила Норвегія.

UA: ПЕРШИЙ та СУСПІЛЬНЕ НОВИНИ

9 травня в межах національного телемарафону «Єдині новини #UAразом» команда Суспільного запланувала низку ексклюзивних сюжетів, які транслюватимуться в слоті телеканалу UA: ПЕРШИЙ — з 3:00 до 9:00.

Зокрема глядачам покажуть:

  • інтерв’ю з істориком Ярославом Грицаком про те, чому Росія воює за минуле, а Україна відстоює майбутнє;
  • журналісти Суспільного почули думки голови представництва ЄС в Україні Матті Маасікаса про європейське майбутнє України й про те, чим відрізняється відзначення 8 та 9 травня;
  • також кореспонденти Суспільного у Тернополі, Харкові, Дніпрі та Києві поспілкувалися з ветеранами Другої світової та дітьми війни, які пережили окупацію 70 років тому і змушені жити в окупації нині.

Також створені матеріали будуть доступні на сайті Суспільне Новини й в соцмережах UA: ПЕРШИЙ та Суспільне Новини.

СУСПІЛЬНЕ РАДІО

Українське Радіо

  • 8 травня

О 9:45 у програмі «Сьогодні.Зранку» на Українському Радіо міркуватимуть про те, чому світ, з року в рік повторюючи «ніколи знову», таки допустив масштабну війну в Європі, яка може перерости у світову? Гість програми: Сергій Громенко, кандидат історичних наук, експерт Українського інституту майбутнього. Ведуча — Олена Зелінченко.

У продовженні програми об 11:45 обговорюватимуть внесок України у перемогу над нацизмом та розвінчуватимуть міф про провідну роль росії у перемозі.

О 13:45 — Сюжет про «дітей війни» — 86-річну бабусю, яка співає народні й партизанські пісні, до яких дописує нові куплети про сучасну війну, та 81-річного дідуся, який вірить у перемогу і щодня пише нову пісню про війну.

О 16:45 у програмі «Сьогодні.Вдень» ведуча Олена Гусейнова говоритиме про історичний та правовий аспекти Нюрнберзького процесу з кандидатом юридичних наук, старшим викладачем кафедри теорії права та прав людини УКУ Іваном Городиським.

У продовженні програми о 18:40 — про можливі провокації 9 березня і способи залишатися в безпеці з полковником СБУ у відставці Михайлом Притулою.

О 20:15 — програма «На часі.Культура» — про нову традицію згадувати про Другу світову війну разом з усім світом 8, а не 9 травня. Гість програми — голова Інституту національної пам’яті Антон Дробович. Ведуча — Олена Гусейнова.

О 20:40 — продовження програми темою «Не тільки Гончар: українська література про Другу світову» з професоркою, докторкою філологічних наук Вірою Агеєвою.

  • 9 травня

О 9:35 у програмі «Сьогодні.Зранку»: Замість перемоги у путіна на 9 травня — провал. Як далі розгортатимуться події на фронтах? Гість: Микола Маломуж. Ведуча — Наталія Соколенко.

О 10:50 у продовженні програми про те, що після Другої світової війни у Києві теж був «Нюрнберзький трибунал» над нацистами. За що судили і як покарали злочинців? Чи є тотожні злочини нацистів і рашистів на українських землях? Гість: Віталій Лавринчук, історик.

Об 11:40 — про те, як зародився рашизм, які спільні риси він має з гітлерівським нацизмом. Гість: Михайло Савва, голова правління ГО Експертна група «Сова», доктор політичних наук, професор.

О 13:40 у програмі «Сьогодні.Вдень» — про зміни у світосприйнятті українців та про те, що наш День Перемоги (над рашизмом) ще попереду. Гість: Олександр Стегній, доктор соціологічних наук. Ведуча — Олена Зелінченко.

У продовженні програми о 16:40 про те, як Україна змінила хід історії: про розширення НАТО, залежність від російських енергоносіїв тощо.

О 18:40 у програмі «Сьогодні.Ввечері» говоритимуть про те, що жодна міжнародна делегація не відвідала москву 9 травня, а також про те, як росія зруйнувала власний образ борця з нацизмом. Ведучий — Сергій Стуканов.

О 22:40 розмова ведучої Олени Гусейнової з Юрієм Гуржи і презентація його нового треку «PS. Бажан. Невер (еґейн!)». У композиції використано запис голосу Миколи Бажана (вірш «Клятва») з програми «Поезія на Радіо Культура».

Радіо Промінь

На 8 та 9 травня музичні редактори Радіо Промінь підготували спеціальні плей-листи.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує цілодобовий інформаційний марафон «Єдині новини #UAразом», що транслюється на телеканалі UA: ПЕРШИЙ.

Інформаційний марафон Суспільного продовжується одночасно на:

З 17 березня в ефірі усіх регіональних телеканалів Суспільного виходить міжрегіональний телемарафон «Суспільне. Спротив» — щобудня увечері команда регіонального мовлення готує 8 годин прямого ефіру, новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Онлайн регіональні телеканали Суспільного можна переглядати на сайтах філій.

Також з 15 квітня OTT-платформи oll.tv та MEGOGO.NET почали показувати UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: ЛЬВІВ в HD-якості.

Читайте також: