:
Микола Чернотицький: Розпочинаємо консультації з ЄМС щодо проведення Євробачення-2023 в Україні

Микола Чернотицький: Розпочинаємо консультації з ЄМС щодо проведення Євробачення-2023 в Україні

17 травня 2022

Голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький заявив, що Суспільне зробить усе можливе, аби пісенний конкурс Євробачення-2023 провели в Україні. Про це він сказав під час пресконференції 17 травня у Львові після повернення української делегації з Турина.

Голова української делегації на Євробаченні Оксана Скибінська передала Миколі Чернотицькому теку документів, з яких має розпочатися наша підготовка до проведення наступного Євробачення.

«Хочу всіх привітати з цією перемогою. Це настільки круто, що Україна втретє виграла Євробачення, що ми максимально доєднуємося до європейської сім’ї. Я дуже вдячний гурту “Kalush Orchestra” і фронтмену Олегу Псюку за те, що вони в такий нелегкий час зробили все можливе, щоб підготуватися і так виступити. Я безмежно вдячний Оксані Скибінській — голові нашої делегації від Суспільного, яка також витримала всі ці навантаження і зробила всі організаційні речі, щоб наше представлення на Євробаченні відбулося на найвищому рівні», — зазначив Микола Чернотицький.

Читайте також: Суспільне та «Kalush Orchestra» провели першу після перемоги пресконференцію для українських медіа

Також голова правління Суспільного зазначив, що після успішного завершення цьогорічного конкурсу команда невідкладно починає підготовку до проведення Євробачення в Україні.

«Ми отримали фантастичні показники по переглядах як на телебаченні, так і на діджитал-платформах, трансляції Радіо Промінь. Тепер перед нами постає наступний виклик — це проведення Євробачення–2023 в Україні. Якщо раніше це відбувалося в інших країнах — це питання інфраструктури, фінансів, то у нас, безумовно, це ще й важливий безпековий фактор. І я можу оголосити, що в п’ятницю ми розпочинаємо консультації з Європейською мовною спілкою щодо проведення Євробачення-2023», — оголосив Микола Чернотицький.

На запитання журналістів щодо можливостей проведення міжнародного пісенного конкурсу наступного року Микола Чернотицький зауважив, що це питання набагато комплексніше, ніж просто бажання.

«Ми робимо все можливе, і я сподіваюся, що держава також нас підтримає в цьому, щоб Євробачення пройшло тут. Я сподіваюся, що Євробачення пройде в мирній Україні. Тим не менше, я повторюся, що безпековий фактор важливий, і рішення остаточне буде прийматися разом з Європейською мовною спілкою. Це будуть складні перемовини, я вже впевнений у цьому. А проте, я нагадаю, що навіть у 2017 році, коли Євробачення відбувалося в Києві, це була досить велика дискусія. До прикладу, тоді Україна навіть закладала так звану фінансову гарантію, 15 мільйонів євро. На випадок, раптом щось піде не так, — за ці кошти конкурс проводила б інша країна. Тому в нас це питання набагато комплексніше, ніж просто бажання. Я впевнений, що нам треба зробити все можливе, щоб Євробачення відбулося в Україні», — заявив голова правління Суспільного.

З цією позицією погоджується і лідер гурту «Kalush Orchestra» Олег Псюк.

«Багато країн вже висловили меседж, що вони можуть прийняти Євробачення, якщо в нас не вийде. Але я маю надію, що ми приймемо Євробачення у щасливій розбудованій сильній країні», — заявив Олег Псюк.

Нагадаємо, що гурт «Kalush Orchestra» переміг у пісенному конкурсі Євробачення-2022, що відбувся 14 травня в арені Pala Olimpico італійського міста Турин.

Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, забезпечує відбір і участь представника України у Міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення», а також виступає офіційним транслятором конкурсу.

Читайте також: