:
Українська делегація повернулася з Євробачення: підсумки пресконференції у Львові

Українська делегація повернулася з Євробачення: підсумки пресконференції у Львові

17 травня 2022

На початку пресконференції Голова української делегації на Євробаченні Оксана Скибінська передала голові правління Суспільного Мовлення Миколі Чернотицькому теку документів, з яких має розпочатися наша підготовка до проведення наступного Євробачення.

«Вітаю усіх нас із перемогою України на пісенному конкурсі Євробачення-2022. Ця перемога означає те, що попереду нас чекає нове завдання, новий виклик, це проведення пісенного конкурсу Євробачення-2023. У Турині ми отримали від організаторів цю заповітну теку, в ній міститься ключова документація до конкурсу про те, яким він має бути, адже це велика міжнародна подія, що передбачає значну підготовку, але й цікавий виклик. Тому урочисто передаю з рук в руки голові правління цю теку для того, щоб наступного року Євробачення відбулось у нас», — сказала Оксана Скибінська.

Читайте також: Микола Чернотицький: Розпочинаємо консультації з ЄМС щодо проведення Євробачення-2023 в Україні

На запитання журналістів щодо можливостей проведення міжнародного пісенного конкурсу наступного року Микола Чернотицький зауважив, що це питання набагато комплексніше, ніж просто бажання.

«Я сподіваюся, що Євробачення пройде в мирній Україні. Тим не менше, я повторюся, що безпековий фактор важливий, і рішення остаточне буде прийматися разом з Європейською мовною спілкою. Це будуть складні перемовини, я вже впевнений у цьому», — заявив Микола Чернотицький.

Олег Псюк, відповідаючи на питання про можливість проведення пісенного конкурсу Євробачення-2023 в іншій країні, сказав, що бачить конкурс лише в Україні.

«Багато країн висловили меседж, що можуть прийняти Євробачення, якщо в нас не вийде. Але я маю надію, що ми приймемо Євробачення у щасливій розбудованій сильній країні», — сказав він.

Також лідер гурту «Kalush Orchestra» під час пресконференції відповів на питання журналістів під час пресконференції у Львові, що відбулася одразу після повернення гурту в Україну. Публікуємо основні тези з конференції.

Читайте також: Перша пресконференція «Kalush Orchestra»: про «Азовсталь», дискваліфікацію і перемогу

Про емоції

Відповідаючи на питання, чи розуміє гурт, що «перемогли українці, захисники України, ті українці, які гинуть щодня», лідер «Kalush Orchestra» сказав так: «Ми кожен день недосипали й робили все можливе для цієї перемоги. Ці емоції важко передати. По тіктоку віруситься вже наша реакція, і вона прикольна. Коли я прокинувся після Євробачення, то перша думка була: “Ми виграли Євробачення!” і хороше відчуття по тілу пройшло. Тому воно варте того, отака боротьба, бо реально це було дуже складно, і ми пройшли дуже багато різного. Тому дуже велика подяка всім, хто був з нами, нашій команді, пацанам і всім, хто нас підтримав».

Читайте також: ЄМС не дискваліфікує Україну та інші країни через заяви зі сцени Євробачення-2022

Про заклик врятувати «Азовсталь»

Журналісти поставили питання, чи викликали ЄМС гурт на консультацію і чи через це гурт не показали на екрані у грінрумі одразу після виступу.

«Ні, це фейк. Ми сиділи прямо перед камерою, оператор нас знімав. Просто чогось не показали. Перша емоція була, що, можливо, щось дійсно… Але я і наша команда впевнені, що просто це була помилка, таке буває. Тому ми думаємо так», — відповів Олег Псюк.

Також він вкотре зазначив, що заздалегідь зробив вибір між ризиком дискваліфікації й можливістю зробити заклик допомогти Маріуполю і «Азовсталі».

«Двісті мільйонів людей дивляться фінал Євробачення, і я б картав себе, якби цього не зробив, більше, ніж якби зробив це і нас дискваліфікували. Мені важливіша доля українських людей, ніж статуетка. Я знав, що не прикольно, якщо нас дискваліфікують, але я знаю, Україна підтримала б нас», — поділився він.

Також Олег Псюк вкотре подякував захисникам Маріуполя: «Можу висловити велику подяку, що ви стоїте там за нас і за вашу мужність, хоробрість».

Після закінчення пресконференції учасники вийшли на вулиці Львова, аби розпочати всеукраїнську акцію, присвячену українським матерям.

Нагадаємо, що гурт «Kalush Orchestra» переміг у пісенному конкурсі Євробачення-2022, що відбувся 14 травня в арені Pala Olimpico італійського міста Турин.

Про продаж статуетки

Як і було заявлено раніше, гурт планує продати статуетку переможців на аукціоні й віддати виручені кошти на потреби Україні.

«Можливо є якісь люди, які мають можливість задонатити, їм буде приємно що є така статуетка як згадка про це. Усі гроші ми плануємо пожертвувати на фонд на підтримку України, української армії. Куди саме — ще вирішуємо. Хотілося б за якусь велику суму, але не хочеться називати ніякі цифри, побачимо», — прокоментував Олег.

Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, забезпечує відбір і участь представника України у Міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення», а також виступає офіційним транслятором конкурсу.

Читайте також: