:
«Герої»: історія Павла Нетьосова про 40 днів протистояння на Київщині

«Герої»: історія Павла Нетьосова про 40 днів протистояння на Київщині

23 червня 2022

У четвер, 23 червня, о 21:15 Перший канал Суспільного Мовлення покаже другу історію документального проєкту «Герої» виробництва команди каналу, що виходить під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Цього разу — про пошуковця, історика та волонтера Павла Нетьосова.

У 2014 році Павло Нетьосов пішов на війну волонтером у складі групи пошуковців «Евакуація 200» — повертати загиблих Героїв додому. Потім ініціював і створив Стіну Пам’яті на мурах Михайлівського собору в Києві. А в день повномасштабного вторгнення Павло Нетьосов пішов боронити рідну Київщину від російської навали.

«Більшість моїх друзів була з Ірпеня і Гостомеля, — розповідає головний герой документального фільму, — тому ми вирішили залишатися і воювати. Під час боїв дивилися на товаришів, які пройшли 2014 рік, і робили як вони… Міркую як ми вижили взагалі, і те, що ми вижили — це якесь чудо. Те, що втримали Ірпінь, — це чудо. За 40 днів — 40 разів на день нас могли вбити».

Читайте також: Серіал «Спадок Терещенків»: Суспільне про 100 років життя топових меценатів держави

Після звільнення Київщини Павло Нетьосов почав звозити знищену російську техніку до Києва, аби кожен міг на власні очі побачити, як була знищена так звана «друга армія світу».

«Я познайомилася з Павлом Нетьосовим 2014 року, тоді ми знімали трилогію "Я — війна" і третій фільм був про волонтерів-пошуковців, які починаючи з Іловайська, шукали й повертали тіла загиблих Героїв додому. Після експедицій Павло Олександрович ініціював створення Стіни Пам’яті, потім створив виставку "Блокпост пам’яті", і це він першим заговорив про те, що 29 серпня має стати офіційним Днем пам’яті за загиблими в російсько-українській війні, — розповідає про свого героя режисерка Сніжана Потапчук. — Після участі в обороні Київщини, в нього виникла ідея створення виставки підбитої російської техніки на Михайлівській площі. Тобто всі роки російсько-української війни Павло втілює надзвичайно потужні й важливі для країни проєкти. У нього прекрасна дружна родина, яка підтримує його і допомагає. Для мене він приклад стійкості, витримки, цілеспрямованості, відданості країні, і тому хочеться, щоб з нього брали приклад, щоб йому сприяли, щоб до нього дослухалися».

Нагадаємо, з 13 червня в ефірі інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом» стартувала рубрика документальних історій «Герої», автори 15-хвилинних документальних стрічок розповідають про людей, які віддано працюють в тилу України задля нашої перемоги.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Читайте також: