:
«Герої»: про боротьбу громади села Колонщина під час російської окупації

«Герої»: про боротьбу громади села Колонщина під час російської окупації

11 липня 2022

У понеділок, 11 липня, о 21:15 Перший канал Суспільного Мовлення покаже чергову історію документального проєкту «Герої» виробництва команди каналу, що виходить під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». У новому випуску глядачі побачать історію громади села Колонщина (Київська область), яка понад місяць боролася з російськими окупантами.

Читайте також: «Пріоритетом став пошук та оприлюднення злочинів російських військ», — спецкор Суспільне Чернігів Надія Мартишко

На третій день повномасштабного вторгнення Колонщину оточили російські війська. Жителі села гідно зустріли ворога. Чоловіки пішли у підпілля і під носом в окупанта розносили їжу, воду, розповідали людям, як поводитись, аби вберегти життя. А коли сотні тисяч сімей, шукаючи прихистку, почали виїжджати з окупованої Київщини, вони взялися їх рятувати. Ризикуючи своїм життям, мешканці громади вивозили поранених. Втрата односельців їх не зупиняла й вони продовжили свою боротьбу з окупантом.

Авторка проєкту, режисерка-документалістка Сніжана Потапчук.

«Історія, яку ми розповідаємо цього тижня, це історія не однієї людини, а цілої громади, — розповідає авторка проєкту Сніжана Потапчук. — У фокусі уваги — село Колонщина Київської області, мешканці якого мужньо витримали понад місяць окупації. Лікарі, військові, фермери — ризикуючи власними життями, вони допомагали людям під час евакуації, обігрівали, годували, рятували життя і все це робили потайки від окупанта. Я впевнена, що подібні героїчні історії ми почуємо, коли звільнять окуповані нині міста та села України, і ми, як документалісти, просто зобов’язані фільмувати свідчення мешканців, що пережили окупацію. Адже це наша історія і це наші люди, які сьогодні творять нову країну».

Сніжана Потапчук впевнена, що подібні історії вимальовують спільний портрет українців:

«Кожний випуск рубрики “Герої”, який ми робимо для марафону “Єдині новини #UAразом”, — це розповідь про вчинки українців під час російсько-української війни. Якщо скласти ці історії, вийде крутий портрет, адже кожен з героїв у певний момент включився в загальну справу, залишивши своє особисте».

Дивіться історію громади села Колонщина 11 липня о 21:15 у проєкті «Герої» на Першому каналі Суспільного Мовлення під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Також серію можна буде переглянути на ютуб-каналі Першого каналу Суспільного Мовлення.

Нагадаємо, з 13 червня в ефірі інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом» стартувала рубрика документальних історій «Герої», автори 15-хвилинних документальних стрічок розповідають про людей, які віддано працюють в тилу України задля нашої перемоги.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Читайте також: