:
Суспільне покаже фільм «На щиті»: закарбувати імена захисників України

Суспільне покаже фільм «На щиті»: закарбувати імена захисників України

12 жовтня 2022

19 жовтня о 21:30 Перший телеканал Суспільного Мовлення покаже прем’єру документального фільму «На щиті» під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Стрічка була створена на замовлення Суспільного Мовлення студією «Мир і Ко Продакшн».

Читайте також: Команда Першого розпочала зйомки документального проєкту «Made in колись»

Документальний фільм розповість історію створення місії «Евакуація 200» — гуманітарного проєкту ЗСУ з пошуку та евакуації загиблих військових. Місія почалась після важких втрат під Іловайськом у 2014 році й продовжує роботу під час повномасштабного вторгнення. Стрічка знайомить з людьми без досвіду евакуації загиблих, які стали пошуковцями й побачили жахіття війни на власні очі. Групи пошуковців місії працювали на Савур-Могилі, в Іловайську, Широкиному, Щасті, Дебальцеві та багатьох інших містах.

«Спостерігаючи за роботою гуманітарного проєкту “Евакуація 200”, я зрозумів, що вона має бути задокументована. В мене є продакшн-студія, яку ми створили ще до Майдану, і яка з 2014 року знімає 99% про війну, — розповів Мирослав Гай, офіцер ЗСУ, автор ідеї та один із режисерів документального фільму. — Що важливо в документалістиці — це документ, фактаж для майбутніх поколінь про нашу з вами історію. Мені хотілося показати людей, які виконують надважку роботу, і донести головні думки про їхню місію. Війна закінчиться тоді, коли останній український герой, який пішов захищати свою землю і віддав за неї найцінніше — своє життя, повернеться до своїх батьків додому, до рідних».

Читайте також: Повернення до життя. Добірка репортажів Суспільного зі звільненої Харківщини

Фільм побудований на відеохроніці й розмовах з учасниками пошукових груп і ветеранами російсько-української війни. Серед спікерів фільму — Михайло Котелевський, полковник, головний спеціаліст відділу репатріаційних заходів та пошукової роботи Управління цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ; Павло Нетьосов, пошуковець, один з керівників волонтерських пошукових груп «Евакуація 200»; Олександр Попов, волонтер місії, та інші.

Про свій волонтерський досвід у проєкті й роботу над створенням фільму розповів режисер та оператор-постановник Дмитро Глухенький:

«Пам’ятаю, коли для мене почалася війна: я був на Майдані, і зайшла дівчина з нашої сотні й сказала, що загинув Сергій Нігоян. Це був такий шок — це була перша смерть, яка сильно вразила, було дуже боляче. Потім усе пішло по наростаючій. Тому фільм починається з портрета Сергія.

Фільм складається з глав, присвячених загиблим захисникам. Переді мною стояв етичний вибір — герої ті, хто шукає загиблих, чи ті, які полягли. Акцент зробили на полеглих воїнах, щоб показати, що не можна чванитися на фоні того, що хтось віддав усе».

Про роботу над стрічкою під час воєнного стану розповіла виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Катерина Феленюк:

«З початком повномасштабного вторгнення росії команда Суспільного Мовлення була зайнята інформаційними проєктами та документальними репортажами — не було можливості й часу займатися масштабними проєктами. Згодом зв’язалися з Мирославом і Дмитром щодо фільму “На щиті”, і вони не тільки погодилися завершити роботу над стрічкою, а й запропонували дозняти епізод після повномасштабного вторгнення. Дуже вдячна команді, що вони змогли завершити цей фільм і розповісти також про загиблих у Київській області. Фільм підіймає важливу тему загиблих захисників і необхідності пам’ятати нам своїх героїв».

Ще однією ініціативою місії «Евакуація 200» у співпраці з військовим істориком, засновником і редактором електронної Книги пам’яті полеглих за Україну Максимом Поповим став проєкт «Стіна Пам’яті» на Михайлівській площі. Робота пошуковців допомагає закарбувати у цьому проєкті імена людей, які поклали своє життя за Україну.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Читайте також: