:
«Війна закінчиться, коли останній український герой повернеться додому» — прем’єра фільму «На щиті» на Суспільному

«Війна закінчиться, коли останній український герой повернеться додому» — прем’єра фільму «На щиті» на Суспільному

18 жовтня 2022

У середу, 19 жовтня, о 21:30 на Першому телеканалі Суспільного Мовлення відбудеться прем’єра документального фільму «На щиті» під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом».

Фільм розповідає історію створення місії «Евакуація 200» — гуманітарного проєкту ЗСУ з пошуку та евакуації загиблих військових. Стрічка була створена на замовлення Суспільного Мовлення студією «Мир і Ко Продакшн».

Читайте також: Суспільне покаже фільм «На щиті»: закарбувати імена захисників України

Офіцер ЗСУ, автор ідеї та режисер фільму Мирослав Гай в інтерв’ю з ведучою Першого телеканалу Суспільного Мовлення Оленою Ремовською розповів про важливість роботи місії «Евакуація 200» та необхідність документалістики під час війни.

«З 2014 року мені довелося піти на фронт добровольцем, а згодом після ротації стати волонтером і заснувати благодійний фонд “Мир і Ко”, який і досі співпрацює з ЗСУ, — розповідає Мирослав Гай. — На жаль, мені довелося брати участь в евакуації наших загиблих. Перший рік війни багатьом підрозділам доводилося самотужки доставляти тіла. Навіть був один випадок, коли довелося загиблого героя перевозити просто в багажнику. Тому я знаю всю проблематику на власній шкірі. Згодом в ЗСУ виник гуманітарний проєкт “Евакуація 200” на базі цивільно-військового співробітництва, Червоного Хреста. Фактично у нас з’явилася служба, яка фахово займалася пошуком наших загиблих, ексгумацією, транспортуванням, перевезенням, складанням банку даних генетичного коду наших військових, намаганням віднайти їх та комунікацією з родинами».

Під час спостереження за роботою місії у Мирослава Гая виникла ідея створити документальний фільм:

«В мене є продакшн-студія, яку ми створили ще до майдану і яка з 2014 року знімає у 99% виключно про війну, й ми розпочали цей проєкт. Що важливо в документалістиці — це документ, фактаж для майбутніх поколінь про нашу з вами історію. Мені хотілося показати людей, які виконують надважку роботу і донести головні думки про їхню місію. Думка проста: війна закінчується не тоді, коли підписана мирна угода. Не тоді, коли припинять стріляти гармати, танки і зброя, а коли останній герой, українець, який пішов захищати свою землю і віддав за неї найцінніше — своє життя, повертається до своїх батьків додому, до рідних».

За його словами, назва фільму «На щиті» з’явилася цілком органічно:

«Цією назвою хотіли висловити повагу до наших загиблих. “На щиті” — це благородна назва, коли воїнам античності, проводжаючи на фронт, бажали повернутися “зі щитом” або “на щиті”. Це означало, що вони не тікали й не кинули поле бою, своїх побратимів, і навіть якщо загинули, то їх проводжали з почестями й несли на щиті. Ця назва виникла природно, можливо, ми й могли б придумати іншу, але життя підкидає свої сценарії. Не треба було нічого вигадувати, це документалістика, “На щиті” — це логіка всього знімального процесу».

Мирослав Гай відзначає, що робота місії складна не тільки морально, але й інтелектуально:

«Ця робота складна й інтелектуально, тому що потрібно дотримуватись певних юридичних процедур. Необхідне проведення наукової експертизи. Був випадок, ми розказуємо про нього у фільмі, воїна повернули додому лише через декілька років після його загибелі. Держава робить все, щоб встановити ім’я героя, а не давати йому назву безіменного солдата, як це робили в радянському союзі і як досі чинить росія. Вони не займаються, наприклад, поверненням загиблих воїнів ще Другої світової війни. Україна має зовсім інші культуру та ставлення до своїх героїв. Цей проєкт і несе цю культуру».

Мирослав Гай впевнений, що Україна обов’язково має повернути всіх своїх героїв додому:

«Для мене війна завершиться, коли герой не просто повернеться додому, а буде встановлено його ім’я, обставини його загибелі, знайдені його рідні і він буде перепохований, там де його мала батьківщина», — підсумовує Мирослав.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Читайте також: