:
Історія військової медикині Анастасії Заудальської про Маріуполь та полон — «Герої» на Першому

Історія військової медикині Анастасії Заудальської про Маріуполь та полон — «Герої» на Першому

29 листопада 2022

У вівторок, 29 листопада, о 21:15 Перший канал Суспільного Мовлення покаже нову історію документального проєкту «Герої» під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Цього разу — історія режисерки-документалістки Сніжани Потапчук про військову медикиню Анастасію Заудальську, яка рятувала життя військових та цивільних у Маріуполі, потрапила до російського полону й пізніше була звільнена.

Читайте також: Сильні та незламні: листопадові інтерв’ю для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив»

За чотири дні до повномасштабного вторгнення медикиня Анастасія Заудальська приїхала на ротацію у військовий шпиталь міста Маріуполь. Вона залишилася вірна присязі й під обстрілами та бомбардуванням продовжила допомагати пораненим. Коли російські бомби прилетіли у шпиталь, її та решту персоналу разом з пораненими евакуювали на металургійний комбінат ім. Ілліча. Потім був полон. За пів року відбувся так званий «жіночий» обмін. Україна повернула додому 108 жінок-військовополених, серед яких була і Анастасія.

Режисерка-документалістка Сніжана Потапчук розповіла, чому взялася показати історію Анастасії: «Мене надихнуло на створення цієї історії інтерв’ю мами Анастасії Тетяни Заудальської, яке вона дала одному з українських видань ще у той час, коли її донька була у полоні. Розповідь про те, як мама пів року намагалася отримати бодай якусь вісточку від дитини, розробляла плани порятунку доньки з окупованого Маріуполя, збирала гроші для викупу. Кричала у безодню, яка зловіще мовчала. Історія мами, донька якої знаходиться у найгарячішій точці війни, під постійними авіаобстрілами, і яка потрапляє у полон до росії та історія доньки, яка до останнього залишається вірною присязі й допомагає рятувати поранених у нелюдських умовах».

Сніжана Потапчук відзначає, що такі історії необхідно фільмувати, адже вони й показують правду війни: «Ці історії кричать до нас своєї болючою правдою війни. І ми просто зобов’язані записувати їх. Сподіваюся, що кожна донька, дружина, мама, син, чоловік, онук, які сьогодні перебувають у російських застінках, якнайскоріше повернуться до України, до своїх родин».

Дивіться надихаючу історія медикині Анастасії Заудалської у проєкті «Герої» на Першому каналі Суспільного Мовлення. Всі серії рубрики «Герої» — 15-хвилинні документальні стрічки про людей, які віддано працюють задля нашої перемоги, — дивіться на ютуб-каналі Першого каналу Суспільного Мовлення.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового телемарафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Читайте також: