:
Перший телеканал і Суспільне Культура: підсумки 2022 року

Перший телеканал і Суспільне Культура: підсумки 2022 року

30 грудня 2022

22 лютого 2022 року Перший телеканал Суспільного Мовлення змінив сітку мовлення. За подіями у реальному часі стежили команди програм «Прозоро: про актуальне», «Прозоро: про головне», «Полюси» та «Новини».

Читайте також: З країною на одній хвилі: 2022 рік на радіостанціях Суспільного Мовлення

З 24 лютого через повномасштабне вторгнення росії на територію України усі платформи Суспільного Мовлення працювали в режимі інформаційного марафону для оперативного висвітлення останніх новин поточної ситуації. Перший канал став одним із виробників загальнонаціонального інформаційного телемарафону «Єдині новини #UAразом».

Перший телеканал розпочав мовлення у відкритій незакодованій версії. Ретрансляція ефіру Першого стала доступна за кордоном. Європейські суспільні мовники — Telewizja Polska (Польща), LRT (Литва) — здійснювали пряму трансляцію ефіру телеканалу для оперативного інформування україномовних жителів та вимушених українських переселенців про російську агресію в Україні. Телеканали Суспільного Мовлення пережили багаторазові обстріли, блокування супутникового сигналу.

Попри складні умови роботи під час війни, обидва канали готували важливі трансляції, знімали документальні проєкти, програми та інший телеконтент.

Перший телеканал Суспільного Мовлення та Суспільне Культура вперше представили свої проєкти на чотирьох телеринках: MIPTV в Каннах, NATPE в Будапешті, Unifrance Rendez-Vous in Biarritz та MIPCOM у Каннах.

Перший канал Суспільного Мовлення

«2022 рік став для команди Першого найбільшим викликом за весь час існування Суспільного мовника в Україні і водночас дуже показовим.

На початку року команда Першого провела прекрасну роботу з висвітлення Зимових Олімпійських ігор, організувавши трансляцію понад 150 годин спортивного контенту та широке висвітлення події з місця проведення.

Після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України готовність команди до оперативного переформатування в дуже незвичних обставинах, розуміння важливості оперативного, збалансованого та неупередженого інформування суспільства щодо подій, які стаються щохвилини з моменту початку війни, кропітка робота над проєктами, що дають розуміння того, як вся нація працює задля перемоги чи то в тилу, чи то на передовій, показала свідомість і значущість кожного, хто стоїть за словом “команда”.

Окрім цього, в цей надскладний період життя країни команді Першого вдалося провести Національний відбір на Євробачення-2023, фінал якого проводився в укритті і який побачила вся країна в прямому ефірі. Це був дуже непростий для нас проєкт — репетиції фіналу Нацвідбору супроводжували повітряні тривоги та постійні загрози обстрілів, що не могло не позначатися на емоційному стані всієї знімальної групи й учасників Нацвідбору. І все ж таки ми зробили красиве свято для всієї країни, хоч на короткий час, та обрали представника від України на Пісенному конкурсі Євробачення-2023, що пройде у Ліверпулі.

Восени ми відновили виробництво повнометражних документальних фільмів власного виробництва й фільмів на замовлення Суспільного, яке призупинилося через повномасштабне вторгнення росії. Результатом цієї роботи ми маємо власний документальний проєкт “Made in колись” та два документальних фільми від знаних виробників — фільм Мирослава Гая “На щиті” та фільм Ігоря Кобрина “Плавильний котел”. Запущені у виробництво ще кілька проєктів, які наші глядачі побачать вже у 2023 році.

Робота всієї команди в непростих умовах ще раз демонструє незламність нашого народу, готовність до нових викликів та абсолютну віру в перемогу», — розповіла виконавча продюсерка Першого каналу Ірина Бубнова.

  • Зимові Олімпійські ігри у Пекіні-2022, які тривали з 4 по 20 лютого, переглянули 13,2 млн глядачів (аудиторія 4+, уся Україна) на телеканалі Перший. Загальний хронометраж трансляцій становив понад 150 годин.
  • У лютому проведено Національний відбір на Євробачення-2022. Фінал Нацвідбору відбувся у прямому ефірі.
  • Команда Першого телеканалу після 24 лютого стала виробником оперативного контенту слота Суспільного Мовлення в національному марафоні «Єдині новини #UAразом».
  • Після повномасштабного вторгнення росії українська збірна підтвердила участь у Паралімпіаді-2022 в Пекіні. Команда Першого телеканалу висвітлювала у телемарафоні участь української команди у Зимових Паралімпійських іграх-2022 та всіх наступних спортивних змаганнях, куди вирушали українські спортсмени під час війни, щоб привернути увагу світу до російської агресії в Україні.
  • У березні гурт «Kalush Orchestra» та Суспільне розпочали підготовку до участі на Євробаченні-2022 в Турині. Під час промотуру перед Євробаченням, який організувало Суспільне Мовлення, гурт відвідав Ізраїль, Нідерланди, Іспанію та Польщу. У травні відбулася трансляція півфіналів та фіналу Євробачення-2022, де переміг представник України — гурт «Kalush Orchestra».
  • У липні ЄМС, Суспільне Мовлення та BBC домовилися провести Євробачення-2023 у Великій Британії від імені України, оскільки війна завадила провести конкурс в Україні. Команда Першого бере активну участь у підготовці міжнародного конкурсу, який відбудеться у травні 2023 року у Ліверпулі.
  • Команда Першого влітку розпочала виробництво документальних проєктів «Герої» про людей, які в тилу роблять все для перемоги України, та спеціальних інтерв’ю, які виходять в інфомарафоні.
  • У жовтні відбувся показ документального проєкту «На щиті», який виготовлений на замовлення Суспільного. Стрічка розповідає історію створення місії «Евакуація 200», яка займається евакуацією та ідентифікацієюзагиблих військових.

  • Повнометражний проєкт «Made in колись…» творчого об’єднання суспільно-політичного мовлення Першого каналу вийшов у грудні в ефірі Першого телеканалу. Стрічка розповідає історію двох фольклорних колективів в контексті повномасштабного російського вторгнення в Україну.
  • У грудні вийшов документальний серіал «Плавильний котел» про історію формування Донбасу — одного з ключових індустріальних центрів України, який породив регіональну ідентичність, що спиралася на штучну радянську міфологію.
  • У грудні команда Першого телеканалу провела Національний відбір на Євробачення-2023 в умовах воєнного стану. Фінальний концерт відбувся в прямому ефірі з укриття, під час якого було обрано представника України на Євробачення-2023.

Читайте також: 2022 рік на цифрових платформах Суспільного Мовлення: головні події

Суспільне Культура

«Цей рік найбільшого випробування країни у нашій новітній історії — недарма з усіх усюд звучать гучні, але вкрай правдиві слова про хоробрість та незламність. Для мене неймовірно важливим є констатувати, що згуртованість і невпинна праця на шляху до спільної перемоги — це те, що без тіні сумніву кажу і про команду телеканалу Суспільне Культура.

Традиційно реалії телебачення лишаються за кадром, але кожен може уявити, в яких умовах запускались, вироблялись та виходили в ефір наші проєкти. Тим не менш, яким би складним не був процес, ми орієнтовані на результат. Вірю, що контент, вироблений телеканалом і спрямований на протидію російській пропаганді в культурній сфері та спротив ганебній імперській практиці переписування історії, стане важливою краплиною в океані спільної перемоги та подальшої побудови принципово нових сенсів української держави, одним з елементів якої має бути сильне незалежне Суспільне Мовлення.

Також радію натхненним партнерствам зі знаними виробниками, зокрема з DGTL RLGN, завдяки яким маємо стрічку “У пошуках Сковороди”, та Prosto production, які подарували нам “Щедрик проти «русского міра»”. Партнерство з ринком — одна з ключових цілей нашої роботи на наступні роки, адже разом ми сильніші», — зазначив виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура Лук’ян Галкін.

  • Телеканал Суспільне Культура впродовж першого місяця воєнного стану ретранслював та долучився до виробництва інфомарафону. З кінця березня канал Суспільне Культура відновив самостійне мовлення, деякі проєкти Першого телеканалу (Євробачення, релігійні трансляції) перейшли до його сітки мовлення.

  • Після перемоги на Євробаченні-2022 команда телеканалу розпочала роботу над документальним проєктом «Kalush Orchestra, або Як ми перестали хвилюватися і виграли Євробачення під час війни». Основний акцент у проєкті, ставиться не на Євробаченні, а на тому, як гурт репрезентує Україну під час війни.
  • У квітні розпочав роботу проєкт «Культурний інстинкт» — цикл інтерв’ю з ведучими Лізою Цареградською та Софією Челяк. Інтерв’ю покликані зафіксувати роздуми, рефлексії і те, що проживають культурні дієвці України під час повномасштабного вторгнення.
  • Влітку стартував щоденний інформаційно-аналітичний проєкт «Культура на часі», який інформує про найважливіші культурні події й реагує на виклики культурної сфери.
  • У липні вийшов документальний серіал «Спадок Терещенків», створений на замовлення Суспільного. Проєкт про чотири покоління української династії, які, здавалося, були викреслені з пам’яті народу за радянської влади назавжди.
  • Телеканал провів Національний відбір на Дитяче Євробачення-2022, 18 вересня відбувся фінал Нацвідбору у форматі прямого ефіру.
  • Документальний проєкт «ВІДСІЧ 10/10. Як українська культура перемагає російські ракети» власного виробництва телеканалу про наслідки російських обстрілів Києва 10 жовтня, коли під атакою опинилися важливі культурні споруди і локації та про досвід протистояння.

  • Документальний фільм «У пошуках Сковороди», був створений на замовлення Суспільного до 300-річчя Сковороди. У стрічці у доступній глядацькій формі викладено ключові тези світогляду Григорія Савича, які органічно поєднано з грізними випробуваннями сучасності.
  • На Різдво був презентований документальний фільм «Щедрик проти “русского міра”», створений на замовлення Суспільного. Це історія світового турне хорової капели диригента Олександра Кошиця 1918–1924 років, яка подарувала світові мелодію «Щедрика», а шукала політичної підтримки Україні.
  • У грудні відбулася прем’єра документального семисерійного серіалу «Між крапельками» про українців, які обходили радянську цензуру і перемагали її.

Впродовж року команда телеканалу Суспільне Культура підготувала та показала низку спеціальних проєктів, зокрема премію «Кіноколо», церемонію нагородження «Нагорода Пам’яті народів», «Церемонію нагородження лауреата Премії імені Георгія Ґонґадзе-2022» та спецефір «День Української Державності. Історія крізь музеї».

Читайте також: