:
Три проєкти знімають на аутсорсі для Першого: показ наступного року

Три проєкти знімають на аутсорсі для Першого: показ наступного року

30 грудня 2022

Документальні фільми «Крим. Звільнення», «Ізоляція» і «Тисячолітня війна. Історичний фронт», які виробляються на замовлення Першого телеканалу Суспільного Мовлення покажуть наступного року.

«Повномасштабна агресія внесла корективи і в наші плани, і в плани виробників-переможців мистецького конкурсу. Тому війна проникне в усі наші фільми, позаяк історія артцентру “Ізоляція”, дослідження століть російської пропаганди й успішна операція СБУ в Криму 1994 року — всі ці теми стають навіть більш актуальними та важливими. Я очікую на емоційну антропологію українців, розповіді людей, які надихають та ведуть за собою, обставин, які стаються всупереч або на щастя, але кардинально змінюють хід історії. Очікую потужні висловлювання, які доводять багаторічну боротьбу і тотальну непримиренність із правилами східного сусіда», — розповіла виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Катерина Феленюк.

Читайте також: Перший телеканал і Суспільне Культура: підсумки 2022 року

Документальний фільм «Крим. Звільнення» розповість про події на півострові у 90-х роках. Тоді була перша спроба росії захопити Крим, але блискуча спецоперація СБУ відтермінувала російське загарбання півострова майже на 20 років.

«Майбутній фільм розповість про спецоперацію Служби безпеки України на території півострова Крим у 1994 році. Тоді бійці “Альфи” зірвали спробу відокремлення Криму та викрили заколот місцевих сепаратистів. У стрічці “Крим. Звільнення” беруть участь безпосередні учасники подій, офіцери-спецназівці, які здійснили блискавичний та безкровний рейд, в результаті якого антиукраїнські сили зазнали нищівної поразки. Нам пощастило відзняти інтерв’ю з видатним державним діячем Євгеном Марчуком. На жаль, воно стало його останньою публічною промовою. Жанр фільму можна визначити як документальний детектив, що у захопливій формі оповідає про одну з найуспішніших операцій українських спецслужб. У ньому широко використовуються унікальні кадри оперативних зйомок СБУ. Творці стрічки сподіваються, що вона стане в пригоді сьогоднішнім визволителям Криму», — розповів режисер стрічки Сергій Лисенко.

Документальний проєкт «Ізоляція» розповідає історію заводу в Донецьку, який став артцентром, а з російським вторгненням перетворився на в’язницю.

«Цей фільм про феномен “Ізоляції”. Спочатку завод, потім артцентр, потім в’язниця. Важко знайти що-небудь схоже, де поєдналися б робітничий клас, творча інтелігенція, сучасне мистецтво, олігархи, бандити, кати і жертви. “Ізоляція” була і лишається прототипом насильства та беззаконня. І доки зло не буде публічно назване злом, воно не закінчиться ніколи», — зазначає продюсер фільму Юрій Леута.

Читайте також: Розмови в окопах, фільми та музичні марафони — зустрічаємо 2023-й на Суспільному

Документальний фільм «Тисячолітня війна. Історичний фронт» покаже, що фальсифікація української історії є одним з найбільш поширених і дієвих інструментів росії у боротьбі з незалежністю України. Спираючись на міфи та фейки, російські політики і пропагандисти намагаються легітимізувати та виправдати напади на Україну, бойові дії, окупацію, вбивства та катування людей, порушення міжнародного права. Цей проєкт покликаний розвінчати найпоширеніші історичні міфи та пояснити їх походження.

«Наш фільм — це історичне дослідження російської агресії від сьогодення й аж до глибокої давнини. Які російські наративи підміняли реальність? Коли вони вперше виникли та як дожили до сучасності? Як вони впливали на історичні події століттями, щоб зрештою зробити можливою сучасну страшну і кровопролитну війну в центрі Європи», — розповіла продюсерка фільму Оксана Іванців.

Виробництво телепроєктів на замовлення Суспільного відбувається на умовах надання гранту Державного департаменту США трьом переможцям мистецького конкурсу — ТОВ «Кіностудія дитячих та юнацьких фільмів ім. О. О. Ханжонкова» з проєктом «Крим. Звільнення», ФОП Іванців з проєктом «Тисячолітня війна. Історичний фронт» та ТОВ «Тремпель Фільмз» з проєктом «Ізоляція».

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Читайте також: