:
Історії про перший бій за аеропорт «Антонов» у проєкті «Герої» на Першому

Історії про перший бій за аеропорт «Антонов» у проєкті «Герої» на Першому

21 лютого 2023

У вівторок, 21 лютого, о 23:00 Перший канал Суспільного покаже нову історію документального проєкту «Герої» під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Цього разу — історія авторки Євгенії Подобної про перший бій за Гостомель 24 лютого 2022 року від безпосередніх учасників тих подій — рятувальників ДСНС та бійця Національної гвардії України.

Читайте також: Воєнні кореспондентки Суспільного отримали нагороди

В перший день повномасштабного вторгнення російські десантники почали штурм аеропорту «Антонов» у Гостомелі за допомогою кількох десятків гелікоптерів. За задумом кремля, вони мали взяти під контроль летовище, аби тут могли сісти транспортні літаки з військовими й технікою, і почати наступ на Київ. Перший бій в Гостомелі прийняли військовослужбовці Національної гвардії України, більшість з яких становили солдати-строковики та офіцери штабу. Захисники Гостомеля відбили першу атаку, зруйнували злітну смугу і не допустили посадки ворожих літаків. Герої цієї серії — двоє рятувальників ДСНС, які були в той день у пожежній частині аеропорту. Один з них став бранцем, другий — потрапив під обстріли. Ще один герой — військовослужбовець Національної гвардії України, який розповість глядачам подробиці першого бою за аеропорт і покаже залишки російських гелікоптерів, які штурмували Гостомель.

Авторка серії Євгенія Подобна відзначає, що бій за аеропорт — це одна з найважливіших подій повномасштабної війни.

«Перший бій за Гостомель 24 лютого справді мав велике стратегічне значення. Попри те, що згодом місто таки було окуповане, саме перша битва за аеропорт допомогла виграти час і не дала росіянам розвинути наступ на Київ з цього напрямку. Літакам з основними силами довелось сісти в Білорусі і рухатись колонами суходолом, де їх результативно розстрілювали наші захисники. Крім того, справжнім дивом є те, що усі нацгвардійці, що брали участь у цьому бою, вижили», — говорить авторка серії Євгенія Подобна.

На ютуб-каналі Першого вийде розширена версія цієї серії, доповнена спогадами співробітників ДП «Антонов» та мешканців Гостомеля.

Дивіться історії про оборону аеропорту «Антонов» у проєкті «Герої» на Першому каналі Суспільного Мовлення. Всі серії рубрики «Герої» — 15-хвилинні документальні стрічки про людей, які віддано працюють задля нашої перемоги, — дивіться на ютуб-каналі Першого каналу Суспільного Мовлення.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового телемарафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Читайте також: