:
«ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА» — прем’єра на Суспільному

«ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА» — прем’єра на Суспільному

04 травня 2023

З четверга, 4 травня, о 17:45 на Першому каналі Суспільного Мовлення в ефірі телемарафону «Єдині новини #UAразом» стартує проєкт «ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА». Це документальні історії про людей з лінії фронту, які на замовлення Суспільного Мовлення зняла команда кінообʼєднання #Babylon’13.

Читайте також: Проєкт «Видимий ворог» про окупацію Чорнобиля військами рф – прем’єра на Суспільному

«ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА» — це 12 документальних історій про людей, які опинилися на лінії фронту. Бахмут, Покровське, Нью-Йорк, Курахове, Дворічна, Соледар — раніше маловідомі точки на мапі, тепер займають місце у серцях всіх українців. Частина героїв залишила позаду своє цивільне життя, щоб боронити наші кордони, інші герої — мешканці прифронтових міст та селищ, які не залишили рідних домівок і допомагають військовим.

Режисер і продюсер #BABYLON’13 Володимир Тихий розповів, як проходили зйомки документального проєкту та що вони хотіли розповісти глядачам.

«Фільмування практично всіх 12-ти фільмів пройшли у прифронтовій зоні, що вимагало від знімальної групи #Babylon’13 високого рівня професіоналізму, а інколи й відваги. Проте ми ставили мету показати реальність людей, які продовжують жити та працювати у цих небезпечних умовах, — розповідає Володимир Тихий. — Серед героїв наших фільмів мені особливо запам’ятався журналіст і фактчекер Максим Скубенко, який пішов добровольцем у територіальну оборону 24 лютого 2022, а зараз є сержантом штурмового підрозділу під Бахмутом. Його особистість та характер змушують задуматися про те, як багато людей роблять неймовірне, щоб захистити свою країну та співгромадян.

Ми сподіваємося, що наш серіал допоможе глядачам відчути зв’язок та співпереживання з тими, хто бореться за свободу та майбутнє України. Також ми віримо, що цей проєкт стане важливим історичним свідченням про сучасну Україну та українців».

За словами виконавчої продюсерки суспільно-політичного мовлення Катерини Феленюк, це перша співпраця Суспільного Мовлення з командою відомих документалістів #BABYLON’13.

«Те, що короткі документальні нариси про один день з фронту чи біля нього, з’явилися на Суспільному, — велика удача. Такий жанр безумовно необхідний Суспільному мовнику. Але що дійсно мене як продюсерку документального кіно заворожує в цьому проєкті, це те, ЯК він зроблений. Дуже вправний монтаж, тонкий, стильний (і це зважаючи на те, що у фронтових умовах майже завжди історія знімається на одну камеру). Філігранна робота з музикою — вона з’являється акуратно, саме там, де потрібно. Велика кількість інтершумів: шурхотіння, дихання, вибухи і постріли. Всі звуки війни стають настільки об’ємними, що екран починає працювати як збільшувальне скло — ти просто поринаєш в історію, віриш їй. І саме це відчуття віри на додачу до абсолютної відкритості героїв вкотре нагадує — війна не там, далеко. Вона в НАШІЙ країні й так чи інакше відображається в кожному», — поділилася Катерина Феленюк.

Прем’єрні покази серій відбуватимуться в ефірі телемарафону «Єдині новини #UAразом» щочетверга о 17:45 та щосуботи о 8:45.

Плейлист із серіями проєкту «ПОЗИЦІЯ УКРАЇНА» дивіться за посиланням.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Читайте також: