:
Тамара Метерчук:

Тамара Метерчук: "Село – це не руїна. І наші глядачі це побачать у новому проекті Першого "Сільрада"

21 серпня 2010

26 серпня на Першому Національному відбудеться прем’єрний показ нової програми "Сільрада". І хоча назва програми дуже схожа на попередню – "Сільська правда", керівник проекту Тамара Метерчук запевняє, що "Сільрада" кардинально відрізняється від попередниці.

Перший Національний запускає нову аграрну програму "Сільрада". Я знаю, що ви створювали і дві попередні аграрні програми – "Сільська правда" і "Межа". Чим відрізняється цей проект від попередніх?

Змінився не тільки формат аграрного проекту, а змінилася ефірна ідеологія підходу до подібних проектів. "Сільрада", я переконана, стане наймаштабнішим аграрним проектом українського телепростору. Досі так склалося, що все, що стосується аграрного сектору економіки, сіл, ферм, полів, пилюки – було малопривабливим для телеканалів. Донедавна "Сільська правда" на Першому Національному, від 24 серпня "Сільрада" – це широкоформатні проекти, які охоплюють понад 27 тисяч сіл, які є в Україні. Ми досить амбітно прагнемо зробити еталон аграрного проекту, яким він має бути в нашій державі.

У чому ж принципові відмінності?

"Сільрада" – це принципово, кардинально новий проект. До створення формату долучилися головний редактор Людмила Писанко та редактор Сергій Неретін. Вони захотіли, щоб проект мав п’ять рубрик – різні аспекти українського села. Кардинально змінилася режисура, темпоритм проекту. Якщо "Межу" і "Сільську правду" я робила у форматі Олександра Довженка, то "Сільрада" вийде в темпоритмі "Гарі Потера", де все літає, крутиться, вертиться – це є натхнення наших молодих журналістів і бажання нашого нового керівництва.

Можна говорити про те, що це буде ексклюзивна програма?

Ця програма точно ексклюзивна. Я намагаюся робити проекти, які відрізняються від усіх. "Сільрада" – це брендова програма. Я маю великий досвід у створенні аграрних проектів і головне для мене, що люди нас дивляться.

Ми поставили перед собою завдання працювати не в при столичному регіоні, а виїжджати на зйомки якомога далі. В нашій команді досить багато молодих журналістів, яким як не дивно, цікава ця тема. Коли я побачила очі наших редакторів, які вперше поїхали знімати аграрний сектор, вперше доторкнулися до села в його реальному вигляді, то була здивована – вони були щасливі і тільки підтвердили своє бажання працювати в програмі "Сільрада".

Ми почнемо з найменшої ланочки – з людини села, щоб побачити, як вона живе, як їй працюється, чи справді вона міцно тримає те господарство, яке їй належить. Ми підемо від людини до громади, щоб подивитися чи можуть села України почуватися складовою ланкою в державі, чи то просто поселення і не більше того. Ми піднімаємо великий пласт – життя України. Важливою складовою нашого проекту є законодавча база і тенденції, які намітилися в аграрному секторі. Ви подивіться, що за умов світової економічної кризи аграрний сектор вистояв і не зупинився у своєму розвитку.  
Перший Національний традиційно робить аграрні програми. Чи мають вони свого глядача чи це просто виконання державного замовлення?

Мені дуже приємно, що на Першому Національному останні сім років потужно були представлені аграрні програми. Це і "Межа", і "Сільська правда" і, ось тепер ми відкриваємо новий проект – "Сільрада". Це означає, що Перший Національний формує свою ефірну політику системно і витримує баланс наявності програм для усіх верств населення. Я наведу вам один приклад. Цього року так збіглося, що ефір нашої програми "Сільська правда" випав на 8 березня на 12:30, і мене хвилювало, що ми стоїмо не на своєму місці. Але рейтинг цієї програми святкового дня був найвищим за день по каналу і ще мене здивувало, що рейтинг був найвищим по столиці, по Києву. А секрет в тому, що великий аграрний капітал осів у пристоличному регіоні і не ризикує далеко виходити за ці межі. Бізнес працює, і свято – не привід відпочивати. Це означає, що такі проекти – інвестиційно привабливі для великого капіталу.

Чому було обрано саме таку назву?

Насправді сільради не займаються господарством, вони опікуються лише питанням самоврядування. І я часто чую таку думку, що їх треба просто відмінити, адже без фінансового ресурсу вони не мають чим вплинути на життя села. Проте сільські ради з 1918 року були серцем українського села. За цей час багато відбулося різних змін, але сільради залишились. Наша програма "Сільрада" спробує бути так довго в українському телепросторі, як існують в селах сільради. Місія їх не господарська, не економічна, проте вони бережуть те вогнище, той дух села у його первозданному вигляді.

Сьогодні можна говорити про те, що телебачення не зовсім ігнорує сільську тематику, але в чому ви вбачаєте найбільшу проблему стосунків села і телебачення?

Звісно, телебачення не оминає увагою село. Але це вибіркові сюжети в новинах, певних програмах, які концентруються на якійсь одній вузькій проблемі. Я ж вважаю, що має бути роздольний, великий аграрний проект. Ми покажемо Україні, що на противагу сформованій суспільній думці, село – це не тотальна руїна!

Читайте також: