:
«Околиця» після відпустки знову на Першому

«Околиця» після відпустки знову на Першому

14 вересня 2010

З вересня 2010 року, після літньої перерви, в ефірі Першого Національного – програма «Околиця». В оновленому форматі ведучий Сергій Сиволап знову розповідає про те, чим живуть українці за околицями великих міст. Загалом сільске населення країни за офіційними даними становить понад 14 мільйонів людей. Ще кілька мільйонів тих, хто має дачі, хатки в селі, і із задоволенням тікає з шалених міст за будь-якої нагоди. Відтак кількість перспективної аудиторії програми можна порівняти з населенням не маленької європейської країни. А якщо зважити на те, що від ситуації в українських селах залежить що буде на столі у кожного громадянина країни – то життя за околицями великих міст виходить на рівень національноїх безпеки. Принаймні продовольчої.

Досить тривалий час до сільського життя електронні засоби масової інформації ставилися не надто уважно. Нині ситуація кардинально змінюється. Національна телекомпанія України запустила кілька проектів на цю тематику. Але повертаючись до кількості людей, які живуть на околицях, можна з упевненістю сказати, що і цього мало.

Програма «Околиця» за жанром є тележурналом. Ведучий – Сергій Сиволап, який живе в селі, і в процесі ведення реально порається на своєму обійсті, органічно подає сюжети з різних регіонів і на різні теми. Це і соціальне життя села: медицина, освіта, дороги, це і економіка, це і ліси, річки, гори, колорит, історія та, звичайно, люди. Кожен сюжет має специфічну подачу – через героя. Відтак створюється відчуття, що ведучий розповідає про своїх знайомих чи колег, будь-то із Закарпаття, Слобожанщини, Криму або Поділля. До створення програми залучена кормережа НТКУ, відтак це дає змогу показувати всю строкату палітру життя за околицями з усієї України.

Програма про село, але не тільки для селян, про що свідчать рейтинги. Вони досить високі, і це притому, що в населених пунктах з населенням менше 50 тисяч, а саме там головна аудиторія «Околиці», ці самі рейтинги не фіксуються.

У програмі є і стрічка новин. Але новини мають також свою специфіку. Тут може бути інформація про ціни на зерно, про те, що в селі восени окотилася коза, і одразу про бої півнів у таіландських селян. Жартома можна сказати – українські селяни не повинні себе відчувати окремими від свої колег. А звідси перероблене гасло – селяни гуртуйтесь, адже вам слід годувати свої народи. Жарт жартом, але теза справедлива – оскільки світ із року в рік потерпає від кліматичних катастроф, і тема браку їжі на планеті вже не один раз ставала головною на порядку денному засідань ООН. А Україна розглядається як держава з шаленим аграрним потенціалом, а відтак українське селянство – як герой в одній особі, що рятуватиме світ. Хоча зараз на порядку денному – аби свій народ без проблем нагодувати! Звідси і останні слова, котрими закінчує ведучий кожну програму: «Бог вам у поміч у вашій роботі і в перегляді чергової програми «Околиця» в ефірі Першого Національного кожну п’ятницю о 15.30».

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: