:
Єгор Бенкендорф: Ми прагнемо, щоб про трагедію Катині дізнався кожний

Єгор Бенкендорф: Ми прагнемо, щоб про трагедію Катині дізнався кожний

18 травня 2010

24 травня о 15.30  та 25 травня о 12.25 Перший Національний телеканал покаже фільм культового режисера Анджея Вайди "Катинь".  Вихід фільму на український екран буде приурочений до сорокови авіакатастрофи під Смоленськом, що сталася 10 квітня 2010. Як відомо, президент Польщі Лех Качиньський, який розбився разом з урядовою делегацією, летів у Катинь, щоб взяти участь у меморіальних заходах, присвячених пам'яті польських офіцерів.

18 травня на  прес-конференцію з нагоди майбутньої телепрем'єри, завітали ті, хто зробив все, щоб картину побачив масовий глядач в Україні:

Єгор Бенкендорф – генеральний директор Національної телекомпанії України
Єжи Онух – директор Польського Інституту в Києві
Олег Савкін – актор фільму "Катинь"
Вадим Скуратівський – кінокритик

"Катинь" – це оповідь про польських офіцерів, вбитих підрозділами НКВС у Катині під час Другої світової війни. Режисер змалював трагедію жінок, які не знали про цей злочин і з надією чекали на повернення своїх рідних – чоловіків, синів, братів. Цей фільм про незламну боротьбу за пам'ять і правду. Стрічка є дуже особистою для режисера Анджея Вайди, який знайшов прізвище свого батька у катинському списку.

Генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф зазначив:

"Мені дуже приємно, що ми поновили співпрацю з Польським Інститутом і 24 травня в ефірі Першого каналу буде показано гарний, якісний фільм "Катинь". Я переконаний, що цим ми нашу співпрацю не обмежимо і зараз обговорюються інші можливі її шляхи. Я переконаний, що Перший Національний телеканал вибиватиметься в лідери не тільки за своєю назвою, а й за результатами своєї роботи. Сьогодні вже робиться дуже багато для того, щоб налагодити міжнародну співпрацю телеканалу з іншими державами".

Час показу фільму о 15 годині 30 хвилин було обрано не випадково. Перший Національний телеканал неодноразово займав провідні місця в телевізійних рейтингах у слоті 15 годин.

"Ми прагнемо, аби правду про трагедію польського народу дізнався український телеглядач, щоб фільм подивилося якомога більше людей, – доповнив генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф. – Саме тому й поставили його не у вечірній прайм, а у найвигіднішому слоті саме на нашому телеканалі. Варто відзначити, що плануються повтори фільму".

Прем’єра фільму в кінотеатрах України відбулася два роки тому. 24 травня відбудеться прем’єрний телевізійний показ стрічки в Україні.

Директор Польського Інституту в Києві Єжи Онух розповів:

"Це буде перший телевізійний показ фільму "Катинь" в Україні. Я переконаний, що про цей фільм ви вже багато чули. Факт того, що фільм демонструватиметься на Першому Національному телеканалі, є дуже важливим, адже його зможе побачити значно більша кількість глядачів, ніж це можливо під час показу в кінотеатрах. Фільм дуже важливий для нас усіх, для тих хто думає про своє сьогодення та майбутнє. Він розповідає про драматичні події початку Другої світової війни, які пам’ятають в Польщі. Цей фільм став для режисера Анджея Вайди особистим – його батько, як польський офіцер, був розстріляний в Катині".

Фільм "Катинь" демонструвався в багатьох країнах світу й отримав схвальні відгуки кінокритиків і глядачів. Фільм номінувався на "Оскар" у 2008 році як кращий іноземний фільм.

Кінокритик Вадим Скуратівський привітав українських глядачів з важливою прем’єрою на Першому телеканалі:

"Я дуже радий цій прем’єрі, адже завдяки їй ми торкнемося одного з найбільш трагічних сюжетів не лише 20 століття, а і всього великого історичного відрізку. Дуже довго факт цієї трагедії замовчувався. Нарешті, ми заговорили про те, що боліло людству більше ніж півстоліття. І дуже добре, що український телеглядач побачить цей фільм".

Читайте також: