:

"Театральні сезони" стартують на Першому!

29 вересня 2010

В п’ятницю, 1 жовтня в ефірі Першого Національного стартуватимуть "Театральні сезони на Першому".  

Впродовж 9 місяців кожної останньої п’ятниці місяця вистави транслюватимуться  у прямому ефірі. Подібної практики в Україні ще не було.

"Я впевнена, що подібні трансляції вистав будуть цікаві для глядачів. Особливо корисним проект буде для тих людей, які не мають змоги відвідати театр. Це дивовижна можливість співпереживання всіх емоцій на сцені разом із акторами. Сподіваюся, що телебачення зможе передати той неповторний елемент присутності", - розповіла Світлана Леонтьєва, ведуча проекту.

Не кожен може дозволити собі приїхати до Києва і подивитися усі вистави Національного академічного театру імені Івана Франка. А тим паче, зазирнути у закулісне акторське життя. Саме на Першому глядачі на власні очі побачать і дізнаються всі тонкощі акторської і режисерської роботи.

Першою телеверсією, яку побачать глядачі каналу, буде вистава за твором Івана Франка "Украдене щастя".

Цей твір вперше був поставлений у 1940 році Гнатом Юрою, і увійшов до золотого фонду українського театру. Нова постановка "Украденого щастя", здійснена в 1978 році Сергієм Данченком, у значній мірі відрізняється від попередньої. Та й це закономірно - необхідно було знайти вирішення спектаклю, співзвучне часу. Драма Франка переростає у трагедію високої напруги, притчу про те, що на чужому нещасті свого щастя не збудуєш, так само, як не можна зло подолати злом.

Дія п'єси відбувається наприкінці минулого століття у прикарпатському селі... Любили одне одного, клялися у вічній вірності Михайло Гурман і Анна. Але забрали Михайла до цісарської армії, і брати Анни, щоб не ділитися із сестрою посагом, сказали, що загинув Михайло, силою віддали дівчину за наймита Миколу, вкравши у неї не тільки спадщину, а й щастя.

Проходять роки. Змирившись з долею, живе Анна, і односельцям сім'я їхня здається щасливою. Але несподівано з'являється "воскреслий" Михайло Гурман, жандарм, - і колишня любов Анни вибухає з новою силою. Тепер вже Михайло краде щастя у Миколи. Але і йому, Михайлові, не судилося бути щасливим...

Режисер-постановник – народний артист Сергій Данченко

Художник – Святослав Коштелянчук

Художник по костюмах – Наталія Рудюк

Композитор – народний артист Богдан Янівський

Хормейстер – заслужений артист Анатолій Навроцький

Балетмейстер – Григорій Пригорницький

Викладач-репетитор – Наталія Осипенко

Дійові особи та виконавці:

  • Анна  – народна артистка Ірина Дорошенко
  • Микола Задорожний  – народний артист Богдан Ступка
  • Михайло Гурман  – народний артист Володимир Нечепоренко
  • Настя  – заслужена артистка Раїса Теплова, народна артитска Галина Яблонська
  • Бабич  – народний артист Євген Шах
  • Калинич  – заслужений артист Василь Мазур
  • Війт  – заслужений артист Анатолій Помилуйко
  • Корчмар  – заслужений артист Олексій Пєтухов
  • Перша жінка  – заслужена артистка Тамара Горчинська, Наталія Ненужна
  • Друга жінка  – заслужений артист Раїса Теплова, заслужений артист Зінаїда Цесаренко, Анастасія Добриніна

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: