:
Перший Національний розкаже про всіх «дітей Ступки»

Перший Національний розкаже про всіх «дітей Ступки»

12 жовтня 2010

У п’ятницю 15 жовтня о 12.20 глядачі телеканалу матимуть змогу переглянути прем’єру документального фільму «Франківці XXI століття».

Це документальна стрічка про молодих, але дуже досвідчених і перспективних акторів Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, художнім керівником якого вже 10 років є народний артист України Богдан Ступка.

Автор і редактор фільму Олена Пальчун розповіла, що друга (неофіційна) назва картини – «Ступчині діти».

«Богдан Сільвестрович взяв ще дітьми цих акторів до театру. Весь цей час спостерігав за ними, допомагав їм розвиватися, і направляв у потрібне русло. Тому можна з упевненістю сказати, що Ступка виростив цих дітей, зробив їх гарними акторами – майбутнім і сьогоденням театру, тому вони по суті його діти – Ступчині діти», – впевнена автор фільму.

Сюжет фільму досить цікавий: 15 молодих акторів розповідають історії про свій  прихід до театру, творче становлення, діляться своїми досягненнями і поразками. На кожного героя виділено по 2 хвилини,  після чого його історія повільно перетікає в іншу, і так епізод за епізодом.

Що стосується жанру фільму, то він визначений як колаж, і це по суті нова форма в кінематографії.

Як завіряє автор «Франківців», фільм повинен сподобатися кожному, а особливо тим, хто обожнює театр.

«Після того, як ми змонтували фільм, його вже встигла переглянути дружина Богдана Сільвестровича, і хочу сказати, що вона була в захваті. Картина повинна вразити кожного глядача, адже в ній актори розкриваються. За ці 10 років діти, які пришли до театру, стали справжніми артистами, вони набрались колосального досвіду, грають в дуже складних виставах по Достоєвському, а також іншу російську, українську та європейську класику», – повідала Олена Георгівна.

За її словами, деякі актори, наприклад Тетяна Міхіна, нещодавно стала лауреатом за кращу жіночу роль на одному із фестивалів. Інша акторка Вікторія Васалатій  стала композитором до мюзиклу про життя Едіт Піаф, також Вікторія зіграла там головну роль. Ще один головний герой фільму актор Олександр Форманчук, за словами автора стрічки, повинен сподобатись глядачу суто через свою життєву історію.

«Саша взагалі сільська людина і виріс в сім’ї, де мати-героїня виховала шістьох дітей. А якщо говорити про його акторську гру, то грає він модерно, зворушливо і захопливо», – говорить пані Олена.  

Автор стрічки розказує, що робота тривала всього декілька місяців, що досить не довго, адже допомога з боку театру бува колосальна.

«Я давно захоплена театром імені Франка. Робила фільм про Сергія Данченка – художнього керівника театру, який був перед Ступкою. Потім знімала про самого Богдана Сільвестровича, а вже потім дозріла ідея зняти картину про самих франківців – сьогодення і майбутнє театру імені Франка», – підкреслила Олена Пальчун. 

"Перший Національний" – загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Анна Сарапіон

Читайте також: