:
НТКУ сплатила частину боргу Euronews. На черзі − Концерн РРТ,

НТКУ сплатила частину боргу Euronews. На черзі − Концерн РРТ, "Укртелеком", EBU, Reuters та інші

02 листопада 2010

Національна телекомпанія України намагається погасити борги, що накопичилися з 2007 року. Нагадаємо, йдеться про суму понад 80 мільйонів гривень. Відповідаючи на запитання ТК щодо погашення боргів, генеральний директор НТКУ Єгор Бенкедорф зазначив, що на черзі сплата основних коштів Euronews, EBU, Reuters, Концерну РРТ, "Укртелекому", тощо.
За його словами, 2010 року було сплачено членські внески Euronews за 2008 і 2009 рік у розмірі 3,6 млн грн (нагадаємо, що відповідні кошти виділив уряд зі стабілізаційного фонду). До кінця року буде також оплачений членський внесок за 2010 рік в сумі 1,4 млн грн.

Єгор Бенкендорф також розповів, що значною лишається заборгованість НТКУ перед EBU: якщо її не погасити, в гіршому випадку це загрожує виключенням НТКУ з EBU.

"Сьогодні ми на шляху вирішення даної проблеми - до кінця року буде  знайдено кошти для виплати частини боргу, а саме 16,3 млн грн", - сказав Єгор Бенкендорф.

Ще одне джерело формування боргу НТКУ - оплата за трансляції державному підприємству Концерн РРТ та ВАТ "Укртелеком". "На квітень 2010 року дана заборгованість становила 11,6 млн грн. До кінця року телекомпанія сплатить 10,4 млн грн, яких не вистачило для сплати послуг через збільшення тарифу на трансляцію", - сказав Бенкендорф.

Серед причин виникнення заборгованості він зазначив такі:

"Бюджет телекомпанії формується в серпні і після погодження та проходження відповідних державних органів має бути прийнятий до кінця року. До бюджету закладається тариф на трансляцію, підвищення якого в наступному році автоматично призводить до формування заборгованості: кошти на підвищення тарифів можуть бути не передбачені і не знаходять свого відображення в бюджеті телекомпанії. Наприклад, у поточному році, закладених у бюджеті коштів вистачило б на оплату трансляції до 25 вересня 2010 року".

За словами пана Бенкендорфа, вирішити цю проблему можна шляхом надання НТКУ як державній компанії знижки на тариф. "Дана практика існувала раніше, але сьогодні телеканал платить нарівні з комерційними телеканалами", - сказав він.
Також, на думку гендиректора НТКУ, проблему можна вирішити, виключивши НТКУ з ланцюжка "держбюджет-Держкомтелерадіо-НТКУ-РРТ".

Таким чином сплата тарифу за трансляцію державному Концерну РРТ автоматично проходитиме з держбюджету. "НТКУ в сьогоднішній схемі є виключно перевалочним пунктом між бюджетом і надавачем послуги, що ускладнює процес розрахунку і може призвести до формування заборгованості НТКУ перед РРТ", - зазначив пан Бенкендорф.

"Існуючі борги є головним гальмом на шляху розвитку телеканалу, технічного переоснащення, вирівнювання доходів співробітників телекомпанії порівняно із зарплатами працівників комерційних телеканалів, - сказав Єгор Бенкендорф. -  Як наслідок, нині НТКУ залишається телеканалом із застарілою матеріально-технічною базою, який не має можливості утримувати та мотивувати свої кращі кадри".

Нагадаємо, нинішні борги НТКУ накопичувалися з 2007 року. Серед них заборгованість за послуги Концерну РРТ за трансляцію програм Першого становила 28,1 мільйон гривень. За словами пана Бенкендорфа, у 2010 році на виробничі потреби НТКУ отримав близько 100 мільйонів гривень, з яких понад 70 мільйонів становлять фонд заробітної плати з нарахуваннями, а ще 4,82 мільйони - комунальні витрати. На думку гендиректора власними силами погасити заборгованість канал не в змозі. Він сподівається на допомогу держави.

Як повідомляла ТК, у жовтні Кабмін виділив НТКУ 3 млн 628 тис. 700 грн зі стабілізаційного фонду державного бюджету на погашення боргів перед Euronews. Відповідну постанову № 945 було підписана 12 жовтня. Із них 2 млн 230 тис. 800 грн - на погашення боргу за 2008 рік, 1 млн 386 тис. 700 грн - на погашення боргу за 2009 рік та 11 тис. 200 грн - на сплату банківської комісії.

Довідка. Короткий опис можливих санкцій з боку EBU за несплачені рахунки

Етап 1. У разі наявності рахунку, не сплаченого протягом 90 днів, боржник отримає остаточне застереження від генерального директора про застосування санкцій відповідно до статутів EBU.

Етап 2. У разі наявності рахунку, не сплаченого протягом 150 днів, боржнику буде відмовлено в доступі до деяких послуг та до вибіркових зустрічей.

Етап 3. Несплата боржником рахунку протягом більше 240 днів призведе до того, що боржника буде позбавлено доступу до всіх послуг, в тому числі до таких подій, як пісенний конкурс "Євробачення", спортивні події, а також до всіх інших видів мультилатеральної діяльності, хоча доступ до PNN буде збережено.

Етап 4. У разі наявності рахунку, не сплаченого протягом 330 днів, доступ до PNN буде анульовано і виконавча рада автоматично отримає прохання розглянути рекомендацію генеральної асамблеї виключити такого члена.

Читайте також: