:
Спробуй телебачення на власний зуб!

Спробуй телебачення на власний зуб!

12 листопада 2010

Перший Національний телеканал завжди був кузнею телевізійних кадрів. Більшість відомих зірок блакитних екранів починали саме з нього, так, наприклад, сталось і зі стартом професійної кар’єри Руслани Писанки, Олега Скрипки. Тому не дивно, що у керівництва  виникла ідея про створення телешколи, а радше – телеакадемії.

Так, у серпні ідея з паперів почала перетворюватися на реальність, і вже у вересні в "Телеакадемії" розпочався перший набір студентів.

Олена Загороднюк (керівник проекту "Телеакадемія") згадує, що слухачів інколи доводилося вмовляти вступати саме першими, але жоден з них потім ні про що не пошкодував. Одна з першачків, а тепер вже випускниця і волонтер-стажер на Першому Національному, Євгенія Денисова поділилася своїми спогадами. Вона спочатку дуже хвилювалась, адже проект тільки-но стартував: "Хоча я й вирішила йти до "Телеакадемії" одразу, як тільки побачила рекламу на телеканалі, у мене були деякі сумніви – чи зараз, чи з другим набором, бо у мене саме маленька дитина пішла до садочка. На співбесіді Олена Загороднюк переконала, що не варто сумніватися. За це я їй дуже вдячна. І ще жодного разу не пошкодувала".

Важливу роль у виборі для Євгенії та й для багатьох інших слухачів академії зіграло й те, що при вступі до інших телешкіл потрібно вже мати хоча б якесь портфоліо. А звідки воно візьметься у людини, яке ще вчиться в школі або закінчила, наприклад, юридичний факультет? "Телеакадемія" з радістю приймає всіх охочих і дає можливість не тільки познайомитися з телебаченням, "помацати" його на дотик, але й зорієнтуватися в тележурналістиці, адже телебачення – це не тільки ведучі.

Більшість слухачів виявляють, що телепростір багатий й іншими не менш цікавими професіями: це й оператори, режисери, кореспонденти, сценаристи та багато інших. Олена Леонідівна з посмішкою згадує, що всі, хто прийшли вперше до телеакадемії, дуже бажали стати телеведучими, але вже за два місяці радикально змінили свої вподобання.

Навчання відбувається за дуже цікавою формою, в "Телеакадемії" немає лекцій, є консультації з різних дисциплін: режисура телебачення, тележурналістика, драматургія програми та сценарна майстерність, культура мовлення та роботи в кадрі, організація виробництва, операторська майстерність, звукорежисура, сучасні PR-технології.

Ніхто нікого не змушує працювати, все залежить від бажань конкретного учня. Немає тут і переобтяження теоретичними курсами, навіть заняття з теорії мовлення перетворюють у цікаву практичну гру. Взагалі навчання в академії можна порівняти зі справжньою рольовою грою або творінням у креативній лабораторії, адже з першого дня учні опиняються під уважними прицілами камер, і за два місяці з лякливих новачків перетворюються у впевнених у собі телевізійників.

Євгенія Денисова: "Почали ми навчатися першого вересня, це, як зараз пам’ятаю, була середа, і вже за два дні ми зняли свої перші сюжети. Це було неймовірно, цікаво та швидко. Спочатку було страшно, бо це ж телебачення, але кожен день з нами працювали професіонали і наляканість відступала сама по собі. Я б сказала, що навчання в академії – це справжній драйв!".
Умов для вступу не багато, треба просто зайти на сайт "Телеакадемії", заповнити анкету та додати до неї своє резюме, де обов’язково розказати: чим займаєтесь, що любите, де навчаєтесь, або що вже закінчили, ким вже працюєте або плануєте, пройти співбесіду – і ви вже майже на телебаченні!

Після "вступного" етапу починається перший місяць навчання – з третьої години дня до шостої вечора консультаційні заняття з відомим телевізійниками: Єгором Бенкендорфом, Романом Балаяном, Русланою Писанкою, Костянтином Стогнієм, Дмитром Джангіровим, Віктором Андрієнком, Тетяною Цимбал, Марком Гресем, Віктором Книшем та з багатьма іншими. Варто зазначити, що викладачі академії унікальні, бо вони все своє життя віддали телебаченню і мають велике бажання ділитися досвідом. Протягом першого місяця новачки постійно беруть участь в ефірах, але лише пасивно, першу скрипку грають їхні старші колеги, які щойно розпочали другий місяць навчання.

З наступного місяця починається активна діяльність в студії: розробка та зйомки сюжетів, робота на камеру, операторська й режисерська робота, ведення ток-шоу в ефірі "Телеакадемії", цікавості до цього всього додають постійні майстер-класи.
Наприкінці навчання кожен слухач отримує власне портфоліо та диплом, а найкращі – можливість працювати на Першому Національному. Саме так розпочалася професійна кар’єра вже у декількох перших випускників – Євгенії Денисової, що працює помічником головного редактора, Світлани Гуриненко – в ток-шоу "Легко бути жінкою", один зі студентів влаштувався на телеканалі оператором, інший вже режисує "Телеакадемію".

До цього варто додати ще і  яскраві емоції та події: "Ніколи не забуду наш останній, випускний ефір. Тоді до нас завітав Ілля Ноябрьов. Це унікальна людина. Він постійно шуткував, чим допоміг нам зняти напругу. Незабутнім для мене став і подарунок від наших викладачів, вони показали нам наші найперші ефіри й останні сюжети. Це справило на мене велике враження, оскільки одразу було помітно, наскільки я виросла  та змінилась професійно", – ділиться теплими спогадами Євгенія.

Окрім кар’єрних перспектив і згадок, для кожного відкриваються додаткові можливості. Олена Леонідівна повідомила, що зараз у них навчається достатньо відомий депутат, який спеціально прийшов на проект, аби навчитися працювати з камерою, мікрофоном, виправити та поставити мовлення: "Минув лише тиждень, але він з радістю похвалився мені, що за такий короткий термін уже багато чого дізнався і опанував".

Якщо у вас немає змоги навчатися  у телеакадемії, але дуже кортить спробувати себе на телебаченні, то в цьому може допомогти ваш навчальний заклад. Студенти  Університету ім. Тараса Шевченко, Національного університету театру, кіно та телебачення ім. Карпенко-Карого, Університету культури та мистецтв, а також Педагогічного університету ім. Драгоманова мають свої окремі ефіри, де вони діляться зі всією Україною створеними ними у творчих університетських колах сюжетами. Запрошені на програми професіонали дають поради та оцінюють створені роботи.

Телеакадемія – це важливий соціальний проект Першого Національного, який дає можливість опанувати нову професію і знайти себе. За три місяці свого існування програма здобула повагу та інтерес глядацької аудиторії, кількість якої постійно збільшується. Рейтинг проекту має динаміку до росту. За останніми медіа-показниками Universe  частка проекту склала 5%, в населених пунктах (50-) частка становить 7%, за аудиторією 18+ - 4,4%.

Усього до "Телеакадемії" кожні два місяці будуть брати до 20 охочих, але з кожним набором таких стає все більше, тож не зволікайте, заходьте на сайт, заповнюйте анкету та гайда підкорювати телебачення, бо, можливо, саме ви станете улюбленцем камери!

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: