:

"Іменем Cвященної війни" - прем'єра документального фільму на Першому

15 листопада 2010

У понеділок, 15 листопада, о 13:15 в ефірі Першого Національного прем'єра документального фільму про визвольну боротьбу українського народу під проводом Богдана Хмельницького проти польської шляхти.

Події фільму розгортаються  у 1648-57 роках. Враховуючи те, що одним з ключових гасел Богдана Хмельницького було - "за рідну православну віру", автор фільму  намагається з'ясувати, чи насправді було досягнуто бажаного результату в контексті відстоювання православної віри у цій довготривалій і кровопролитній війні.

Над зйомками фільму працювала творча група Першого Національного:

  • автор і режисер - Володимир Качур
  • оператор-постановник - Володимир Таргонський
  • оператор ― Сергій Корбут

У створенні фільму допомагали наукові консультанти, доктори історичних наук  Юрій Мицик (священик УПЦ КП) та  Віктор Горобець, які фахово підсилили сюжетну основу своїми коментарями. Допомогу також надали Василь Полтавець - керівник Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" та Валерій Назаренко - отаман Гетьманського козацтва Чигиринщини.

Очевидним поштовхом до війни стало те, що чигиринський підстароста Данило Чаплинський силою забирає у Хмельницького родинний хутір Суботів. Ця подія переповнює чашу терпіння козака. Хмельницький розуміє: щоб підняти народ, потрібна ідея, яка захопить серця і консолідує усі верстви українського суспільства. Ідея – на поверхні: захист православ’я. Це й надасть війні священного змісту. Щоб помститися панам-ляхам, Хмельницький розраховує на підтримку з боку священиків, кобзарів та лірників. Ідеологія священної війни спрацьовує. Військо Хмельницького здобуває перемогу під Жовтими Водами і в битві під Корсунем.  Дух війни охоплює всю Україну. "Мало хто у той час не замочив рук у крові", – зауважував очевидець цих драматичних подій. Бажаючи "вибити з ляської неволі весь руський народ", Богдан Хмельницький і далі йде з війною проти Речі Посполитої та розбиває військо польського короля Яна Казимира під Зборовом. Кульмінацією фільму стає бій під Берестечком у червні 1651 року. Тут схрестились освячені мечі, що їх поблагословили кожен зі свого боку - і Папа Римський, і православний Митрополит Коринфський Йоасаф, якого, до речі, на цій війні було вбито.

Як розповідає автор і режисер фільму Володимир Качур:
"У розв’язці фільму ми ставимо питання: чи був узагалі сенс у цій війні, чи радше використання сакральної ідеології впродовж воєнних баталій? Я вважаю, що тут були певні ідеологічні  зловживання як з боку Хмельницького, так і з боку Яна Казимира, короля Речі Посполитої. Не можна закликати ім'ям Бога йти різати та розтинати один одному голови, навіть, якщо правда на твоєму боці. Тому що Бог не благословляє на війну, він тільки робить певний допуск.

Хоча  Юрій Мицик – священик УПЦ КП, доктор історичних наук, вважає що з боку наших людей - це була війна захисна. І український люд мав право силою зброї захищати свої інтереси, використовуючи релігійний фактор. Адже на українські землі прийшов ворог, і потрібно було дати йому відсіч. У розв'язці фільму ми ставимо питання: чи варто було вести цю священну війну? Чи не багато крові, часто невинної, пролито в ім’я війни? Правду знає тільки Бог, який на цьому драматичному епізоді, можливо, прагне повчити нас та скерувати у бік творення толерантного гуманістичного суспільства".

У 25-хвилинній документальній стрічці "Іменем Священної війни" були використані фрагменти з фільмів "Богдан Хмельницький" та "Дорога на Січ". Знімальна група відвідала місто Чигирин і Суботів, родинний хутір Богдана Хмельницького.

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK - 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

Читайте також: