:
Вікенд з ARTE на Першому

Вікенд з ARTE на Першому

27 січня 2011

arte

27 січня у прес-центрі Першого Національного відбулася прес-конференція, на якій обговорювалась спільна акція Першого Національного, Гете-Інституту в Україні та Французького культурного центру – "Вікенд з АRTE", яка пройде з 11 по 13 березня 2011 року.

Проект презентували:

  • Валід Арфуш – заступник генерального директора НТКУ з міжнародних та музичних проектів;
  • Франкі Бландо – виконавчий директор Французького культурного інституту в Україні;
  • Вера Багаліантц – директор Гете-Інституту в Україні.

НТКУ є партнером франко-німецького телеканалу АRTE, в ефірі Першого часто можна побачити документальні фільми європейського телеканалу, адаптовані для глядачів Першого Національного.

"ARTE такого ж віку, як і Україна. У цьому році святкуватиме 20 років. Усе, що показує цей канал – зі смислом. Це не однотипні серіали чи нецікаві фільми. ARTE відомий своїми документальними фільмами і що важливо – приділяє велику увагу хорошому авторському кіно. Крім того, подібні фестивалі наші колеги провели з успіхом і в інших країнах. Перший Національний додасть дві родзинки до проекту – спеціальний 2-годинний випуск "Шустер LIVE" і фестиваль короткометражних фільмів. Журі з представників Першого, Французького культурного інституту та Гете-Інституту в Україні обере найкращих, а  президенти ARTE – переможця. Я буду також докладати усіх зусиль, щоб конкурсні роботи показали не лише в ефірі Першого, а й на телеканалі ARTE", – повідомив заступник генерального директора НТКУ з міжнародних та музичних проектів Валід Арфуш на прес-конференції щодо проекту "Вікенд з ARTE" 27 січня.

У рамках "Вікенду з АRTE" в ефірі Першого глядачі зможуть побачити деякі з кращих документальних і художніх фільмів європейського телеканалу.

"Наша співпраця є знаковою зараз, коли тривають переговори  щодо співпраці України та Франції в кінопросторі. У Франції, зокрема, дуже престижно говорити, що "я дивлюся телеканал ARTE", "я побачив ту чи іншу програму на ARTE". І це має під собою зміст, адже проекти ARTE є дуже якісними культурологічно, які можна дивитися годину-дві і збагачувати свій внутрішній світ. Я сподіваюся, що ви також відчуєте цю якість, представлену телеканалом ARTE, дивлячись його програми як на Першому Національному телеканалі, так і в кінотеатрі "Київ". І сподіваюся, що після нашого спільного проекту "Вікенд з ARTE" ми продовжимо співпрацю з Першим Національним", – розповів виконавчий директор Французького культурного інституту в Україні Франкі Бландо.

Крім того, в ці дні до України приїдуть президенти французького та німецького каналів АRTE (Gottfried Langenstein – заступник голови АРТЕ Німеччини, Jérôme Clément – голова АРТЕ Франції), які візьмуть участь в ексклюзивному ток-шоу Першого. Представники європейських та українських медіа обговорять роль телебачення у питанні расової нетерпимості.
"Дуже рідко нам вдається співпраця з телебаченням для того, щоб представити ARTE. Результат перевершив те, що я собі на початку уявляла. Це буде не лише презентація продукції телеканалу, а також і конкурс, де президенти каналів оберуть найкращі авторські фільми. Щодо критеріїв нашого вибору - вважаю, що хороший фільм залишає по собі певний образ, який я можу згадувати ще декілька днів після перегляду стрічки.  Але це не тільки чисті емоції. Йдеться і про рефлексії, думки, пов’язані з фільмом", – повідомила Вера Багаліантц, директор Гете-Інституту у Києві.

У рамках проекту "Вікенд з ARTE" Перший ініціював конкурс короткометражних фільмів. Режисери можуть подати свої роботи за темами: "Проблема екології та захисту навколишнього середовища", "Молодь у Європі" та "Проблема расової нетерпимості". Фільми можуть бути зняті за допомогою будь-яких технічних засобів і способів. Хронометраж робіт – до 10 хвилин.

Конкурсні роботи будуть прийматися з 1 до 28 лютого (у супроводі  стислої біографії/фільмографії режисера, скрипта  й  анотації  до  фільму). З-поміж кращих робіт президентами АRTE буде обраний переможець, який матиме можливість побувати в головному офісі каналу (у Франції чи Німеччині) і подивитися на світ АRTE своїми очима.

Конкурсні роботи приймаються за адресою: м. Київ-04119, вул. Мельникова 42. Національна телекомпанія України. Управління закордонного співробітництва НТКУ. З приміткою: "Конкурс Фільмів "Вікенд з ARTE". Телефон для довідок 481 08 67.

"Перший Національний"– загальнонаціональний телеканал. В ефірі з 1951 року. Є членом EBU. Технічне покриття в панелі GFK – 97,6%. Середньодобова частка аудиторії "18+" за 2010 рік становить 2,59% (загальна аудиторія). Генеральний директор – Єгор Бенкендорф.

IFU   GI

Читайте також: