:
Єгор Бенкендорф:

Єгор Бенкендорф: "Наш головний глядач - вболівальник"

15 червня 2010

Генеральний директор Першого Національного Єгор Бенкендорф обіцяє всім уболівальникам України справжнє спортивне свято. В "футбольному меню" Першого Національного ексклюзивні трансляції, мінімум реклами під час ігор, а крім того - паралельний показ усіх матчів в Інтернеті - на спеціальному сайті fifa.1tv.com.ua. Крім того, в день початку чемпіонату стартував спільний проект каналу і "Савік Шустер Студія" - ток-шоу "Африканські пристрасті". Його ведуть Савік Шустер, Василіса Фролова і Петро Мага. Шоу розповідає про всі аспекти футбольних пристрастей, які з 11 червня розгораються в Південній Африці.

- Єгоре, зараз під час світової першості природний питання: чим збираєтеся порадувати футбольних вболівальників?

- Хотів би зразу підкреслити, що 30 днів - з 11 червня по 11 липня - нашим головним глядачем буде саме вболівальник. Спеціально для шанувальників футболу змінена сітка мовлення Першого Національного. Зокрема, скорочено час реклами і припинено показ деяких передач - "Околиця", "Батьки і діти", "Пазли", "Індіго" та інших. Порядок виходу інформаційних програм зазнав деяких змін, пов'язані з тим, що потрібно підлаштуватися під режим футбольних трансляцій.

Окремий сюрприз, який ми приготували для вболівальників, - скорочення кількості реклами під час показу матчів. Ні для кого не є таємницею, наскільки болюча ця тема для глядачів, які емоції відчуває глядач і які слова на адресу телевізійників він вимовляє, коли в найбільш напружений момент змагання раптом запускається рекламний блок або з'являється заставка спонсора.

Я, як і багато телевізійники, нерідко чую закиди з цього приводу. Ми постаралися максимально піти назустріч глядачеві в цьому питанні і скоротили до мінімуму кількість реклами під час трансляцій.

- Наскільки повно Перший Національний збирається висвітлювати чемпіонат?

- Вважаю, що майбутній чемпіонат - багато в чому унікальна подія. Це перший чемпіонат, який проходить на африканському континенті. Світова першість, в Африці, взимку (зараз у Південній півкулі зима. - Прим. Авт.)?! Чи міг хто-небудь у світі про це подумати років 20 тому?! Втім, цілком імовірно, що цей мундіаль так і залишиться першим і єдиним в історії африканським чемпіонатом. Коли ФІФА в наступний раз зважиться на подібне і чи зважиться - велике питання. Вже зараз багато питань до організаторів, а ПАР, зауважу, одна з найбільш розвинутих африканських країн. До того ж, із чудовим колоритом. І цей колорит дуже яскраво проявляється в культурі південноафриканських уболівальників. Взяти хоча б їхні знамениті вувузели - метрові дудки, які гудуть, мов гігантські комахи - ряд відомих футболістів навіть зверталися до ФІФА з вимогою заборонити використання цього музичного "зброї". Або традиційні головні убори південноафриканських фанатів - макарали - часто це буквально-таки твори місцевого дизайнерського мистецтва. Цей чемпіонат не буде схожий ні на європейський, ні на південноамериканський.

Саме тому ми хочемо, щоб такий грандіозне свято, починаючи з церемонії відкриття з Шакірою і Black Eyed Peas та закінчуючи фінальною грою в Йоганнесбурзі 11 липня, зміг побачити кожен українець. Наші глядачі подивляться прямі репортажі з футбольних полів ПАР, більше того, буде і ексклюзив - 15 ігор чемпіонату вболівальники зможуть побачити лише на нашому каналі.

- Що це за матчі?

- По-перше, це буде шість матчів плей-офф, які глядачі зможуть подивитися тільки на Першому Національному. А, крім того, плануються ексклюзивні трансляції і на груповому етапі: причому це ігри, які навряд чи залишать байдужими футбольних гурманів: наприклад, Португалія - Бразилія, протистояння французів з господарями або, скажімо, матч кривдників нашої національної збірної - греків, з підопічними Марадони...

- Одвічне питання уболівальників: як відстежити всі матчі?Адже частина ігор буде проходити вдень і рано ввечері, коли більшість любителів футболу знаходяться на роботі і навряд чи зможуть подивитися телетрансляції...

- Мене самому добре відома ця проблема - не завжди є телевізор, не завжди є сигнал, не завжди можна встигнути на трансляцію, не завжди є час для перегляду... Спеціально для "офісних" уболівальників, до яких я зараховую і себе, будуть організовані онлайн-трансляції в Інтернеті. Кожен бажаючий зможе зайти на сайт Першого Національного 1tv.com.ua і подивитися, що цікавить його гру в режимі реального часу. Всі до однієї гри першості будуть показані нами. Сподіваюся, роботодавці нас зрозуміють і не образяться. Таким чином, ми подаруємо глядачеві саму повну версію чемпіонату світу.

- Ряд телеканалів готують спецвипуски спортивних новин, присвячених виключно матчів чемпіонату. Ви пішли ще далі: створили окремий проект - футбольне ток-шоу з Савіком Шустером. Чим обумовлений такий вибір, адже ім'я Шустера міцно асоціюється в українського глядача з образом ведучого політичної програми?

- Я вам зараз скажу, напевно, дещо несподівані речі. Я, як людина вкрай далекий від політики, вперше побачив Савіка в передачі "Третій тайм" на НТВ. Було це років десять тому. Я тоді подумав: ось таким має бути ведучий футбольної програми і ось такою повинна бути програма. Можливо, Савік на мене образиться, але я думаю, що саме футбольна програма - його покликання, а не політичне ток-шоу, яке він робить, безумовно, талановито і професійно. І все ж саме футбол - його пристрасть, а політична журналістика - просто робота. А ведуть шоу, яке, до речі, називається "Африканські пристрасті" (така от рима з подіями, що відбуваються на футбольних полях ПАР), не тільки Савік, але і вся його команда, добре відома і улюблена глядачеві, - Петро Мага і Василіса Фролова.

- І на останок прогноз від Єгора Бенкендорфа - хто буде чемпіоном світу?

- Це, мабуть, найскладніше питання для мене (сміється). Власне, відмітна особливість і інтрига африканського першості в тому, що зібралося безліч висококласних і приблизно рівних за силам команд з яскравими виконавцями"... Ціла розсип таких гравців - Мессі, Кріштіано Роналдо, Руні, Робен, Джерард, Хаві, Іньєста, Торрес. А тренери які приїхали - Дель Боске, Ліппі, Капелло, Хітцфельд, Марадона (хоча як тренер він поки ще нічого не довів)... Я б поставив на іспанців - діючі чемпіони Європи сьогодні ще сильніше, ніж у 2008-му. Однак їхня гра буде прямо залежати від того, наскільки оговталися від травм плеймейкер - Хаві та Іньєста. Ну, а якщо не іспанці, то бразильці чи англійці. Одне можу сказати напевно: зима в ПАР буде спекотною в прямому і переносному сенсі, і нудьгувати глядачам Першого Національного не доведеться.

Читайте також: