:
Мені дуже цікаво побачити, якими будуть виступи у фіналі нацвідбору на Дитяче Євробачення-2016 – Валентин Коваль

Мені дуже цікаво побачити, якими будуть виступи у фіналі нацвідбору на Дитяче Євробачення-2016 – Валентин Коваль

30 серпня 2016

Фінал національного відбору на Дитяче Євробачення-2016 відбудеться вже наступної суботи, 10 вересня. Саме тоді журі й телеглядачі визначать, хто представлятиме Україну на міжнародному конкурсі на Мальті. Одним із членів журі, яке долучиться до обрання переможця, буде Валентин Коваль, генеральний директор телеканалів М1 і М2.

Власне, він уже добре знає 12-х фіналістів національного відбору, бо був у журі півфіналу. Саме тоді ми й поставили йому кілька запитань про цьогорічне Дитяче Євробачення в Україні. Про конкурсантів цьогорічного Дитячого Євробачення, покемонів і танчики, а також про те, чому артист мусить бути красивим, Валентин Коваль розповів в інтерв’ю.

Валентине, які Ваші враження від півфіналу нацвідбору на Дитяче Євробачення-2016? Що Вам сподобалося, а що – ні?

Я вже не вперше у журі дитячого пісенного конкурсу і маю великий досвід такої роботи. Що сподобалося – нарешті у багатьох дітей з’явився більш-менш актуальний репертуар, бо це завжди було проблемою. Я взагалі не уявляю, як батьки або педагоги шукають пісні для своїх дітей. Цього разу було все відносно нормально: буквально до двох-трьох пісень були запитання, а решта були доволі пристойними.

А серед членів журі були якісь розбіжності щодо кандидатур, які пройдуть у фінал?

Ні. Ми всі професіонали і розуміємо, що робимо. У нас було 7 безперечних лідерів, і решту фіналістів ми вже обирали так, як кожен із нас вважав за потрібне. Усі члени журі розуміли, що деякі конкурсанти могли виступити не зовсім вдало через втому, адже багатьом довелося їхати до Києва здалека. Такі умови не кожен дорослий артист витримає. Ми брали до уваги ці аспекти, тому журі було одностайним у своїх оцінках і в тому, хто кращий.

За якими критеріями оцінювали виступи учасників?

Кожен член журі оцінював учасників на свій розсуд. Ми всі люди з шоу-бізнесу, які розуміють, що таке Євробачення. Єдине, зауважу, що ті пісні, які пролунали у півфіналі, у тих аранжуваннях точно не звучатимуть у фіналі нацвідбору. З моєї точки зору, багато чого треба буде доробити. Бо на відміну від дорослого Євробачення, де на відборі пісня звучить майже так само, як вона звучатиме на сцені самого конкурсу, тут дуже багато чого потрібно буде допрацювати. І це зрозуміло, бо це діти. Окрім того, в них ніхто не вкладає стільки грошей, як вкладають у дорослих виконавців. І це зрозуміло.

Члени журі якимось чином допомагатимуть фіналістам нацвідбору? Можливо порадами щодо аранжування пісні, вибору сценічного образу?

Ні, нас запросили лише для того, щоб ми допомогли телеканалу UΛ:Перший відібрати кращих для Євробачення, професійно оцінили виступи конкурсантів. 10 вересня відбудеться фінал нацвідбору, і вже там ми з’ясуємо, хто поїде на Мальту і там представлятиме Україну. А після того із фіналістом працюватимуть продюсери телеканалу або інші професіонали. А ми хіба що по телебаченню побачимо його, чи її виступ.

Чи визначилися Ви зі своїм фаворитом?

Я нікому не віддаю перевагу. Діти є діти. Я знаю як вони себе поводять, почувають, що думають про себе, тому не здивуюсь, якщо у фіналі нацвідбору на Дитяче Євробачення-2016 на нас чекатиме геть інша картина, ніж під час півфіналу. Ми можемо побачити, як найслабший з дванадцяти фіналістів виступить сильніше за інших, а той, хто найяскравіше виступив на півфіналі нацвідбору, виглядатиме сірою мишею. Таке і у дорослих буває, а у дітей тим більше.

А чому так відбувається?

Вони перегорають. Бо для дітей це гра – вони у неї грають, поки їм цікаво. Але за кілька днів вони можуть придумати собі якусь нову історію – якогось покемона або танчики, або ще щось – і співати їм стане нецікаво. І як би батьки не шпиняли дітей перед сценою, вони можуть виступити невдало. Коли діти виходять на сцену, вони про все забувають. Звісно, дехто дивиться за лаштунки, стежить за поведінкою батьків, і це погано впливає на їхній виступ, але більшість дійсно про все забуває і співає. Мені дуже цікаво побачити, як воно буде у фіналі.

У своїй роботі Ви частіше маєте справу із дорослими виконавцями. А чим Вам подобаються дитячі виступи?

Я розумію, що вся ця братія, яка тут виступає, років за 7-8 прийде до мене на канал М1, як дорослі артисти. Тому для мене дуже важливо, щоб навіть на цьому рівні ми якось виділяли найкращих. Тих, в кого є індивідуальність. Тих, хто розуміє, що таке актуальна музика. Ну і артист має бути красивим. Це казала ще моя бабуся, і я це пригадую кожного разу, коли беру участь у таких відборах або навіть, коли приносять кліпи. Треба розуміти, що це ті обличчя, на які потім дивляться мільйони, котрі стають взірцем для інших. Тому дуже важливо, щоб вони були щирі, яскраві і талановиті.

У національному відборі беруть участь як дуже маленькі виконавці, так і вже майже дорослі дівчата та хлопці. Ви враховували цю вікову різницю у своїх оцінках?

Не я складав правила дитячого Євробачення, тому я не можу за них відповідати. Коли ми робили свій дитячий фестиваль, то у нас серед дітей були три вікові категорії. Бо ми розуміли, що до 9 років – це одні діти, до 13-14 – інші, і після 15 – це геть інші виконавці. Їх не можна порівнювати. Але тут правила такі, що всі діти – в одній віковій категорії. У ці правила я вже грав, тому коли обирав, розумів, що незважаючи на вік, це має бути яскравий виконавець, але все ж таки співочий, а його музика має бути актуальною та зрозумілою людям.

Хто разом із Валентином Ковалем увійде до складу журі фіналу національного відбору на Дитяче Євробачення-2016, ми повідомимо вже зовсім скоро. Стежте за новинами на нашому сайті та Facebook-сторінці.

Читайте також: