:
Я бажав би одного, щоб батьки залишили своїх дітей у спокої – режисер Віктор Книш

Я бажав би одного, щоб батьки залишили своїх дітей у спокої – режисер Віктор Книш

09 вересня 2016

Репетиції, репетиції і знову репетиції. Саме так проходили останні декілька тижнів у 12-х фіналістів національного відбору на Дитяче Євробачення-2016. Уже цієї суботи, 10 вересня, на юних артистів чекає прямий ефір і фінальне змагання за право представляти Україну на міжнародному пісенному конкурсі. А вже у листопаді один із них заспіває у столиці Мальти Валетті.

Режисер-постановник фіналу нацвідбору на Дитяче Євробачення-2016 Віктор Книш у перервах між репетиціями дав інтерв’ю. Він розповів про те, яких сюрпризів чекати під час шоу, хто перед конкурсом п’є валер’янку, а також про плюси й мінуси роботи з дітьми.

У чому полягає ваша робота над фіналом національного відбору на Дитяче Євробачення-2016?

Допомогти учасникам видати більше, ніж вони могли би видати в звичайному житті. Адже будь-який конкурс – це адреналін, це певне очікування, хвилювання… А хвилювання буває різним. Буває так хвилюєшся, що просто провалюєш виступ. А буває з переляку видаєш таке, що, мабуть, ніколи в житті більше не зможеш повторити. Ніби ефект олімпійського чемпіона.

От, мабуть, завдання всієї бригади, що зараз працює над Дитячим Євробаченням в Україні – створити таке середовище, в якому дитина здатна встановити олімпійський рекорд. Цього року конкурсанти національного відбору дуже стабільні, цікаві з точки зору вокалу і мають досить оригінальні музичні композиції. Тому, думаю, що у кожного є всі шанси бути найкращим.

Багато змінюєте в номерах конкурсантів як режисер?

У мене є такий принцип, я намагаюся не робити того, що буде для дитини дискомфортним. Адже вона повинна почувати себе впевнено і отримувати задоволення від того, що робить. Якщо ж дитина починає напружено думати про те, що треба не забути щось зробити, то стовідсотково забуде і стовідсотково не зробить. Тому краще не створювати такі стресові умови, а варто подумати, як оптимально вирулити із ситуації. От разом з режисером телевізійної версії ми намагаємося розкадрувати номер так, щоб телеглядач побачив найбільш виграшні моменти виступу. А юний артист у цей час почувався комфортно і впевнено.

Як відбувається підготовка до фінального шоу?

Кожен учасник обов’язково має пройти репетицію з камерами, щоб зрозуміти, що ми від нього хочемо. Ми ж в свою чергу, як постановники і режисери телевізійної версії, повинні розуміти, що робитиме він і запам’ятати це все. Тому, крім постановочних репетицій без камер, у нас звісно буде прогон на сцені. Додамо ще масовку, дітей, які підготували для фіналу флешмоб. Ми поєднаємо його з номерами наших конкурсантів, щоб у прямому ефірі все виглядало достойно. Прагнемо створити гарну пікнікову картинку, таку зовсім літню. І завдяки тому, що доля нам подарувала такий теплий вересень, сподіваємося, що й у суботу, 10-го, цей оксамит осені допоможе створити сонячний настрій. Думаю, саме цим теплим настроєм Дитяче Євробачення і відрізняється від інших конкурсів.

Хто приїде створювати флешмоб у прямому ефірі фінального шоу?

Ми чекаємо близько 250 артеківців. Артек завжди був партнером Дитячого Євробачення. Зараз у таборі перебуває близько 600 дітей, та поїхати на фінал національного відбору на Дитяче Євробачення-2016 можуть тільки 250, тому там теж відбувається свій відбір на конкурсній основі. Вони, до речі, представлять усі області України.

Як фіналісти національного відбору почувають себе напередодні конкурсу?

По-різному. Ті, з ким я зустрічався на репетиціях, дуже життєрадісні, бадьорі. Це батьки п’ють валер’янку, а діти спокійно до всього ставляться. Думають про те, коли вже можна буде піти в кіно. Питають, чи куплять їм морозива. Тому все чудово, я вважаю.

Морозиво перед конкурсом? А можна?

Ну, тому й запитують у батьків.

Зовсім ніхто не хвилюється перед конкурсом?

Батьки. Дітей, які надто хвилюються, серед 12 конкурсантів практично немає. Вони всі дуже впевнені у собі й досвідчені. Це не ті діти, які вперше виходять на сцену, тому в них немає страху перед нею. У цьому сенсі з ним легко працювати. Та є і складність – треба зосередити їх на виступі і максимально створити той настрій, коли б дитина не переграла і не недограла. Коли вона видасть те, що треба і так, щоб подача номера була якнайяскравіша.

Як ви їх мотивуєте працювати на репетиціях?

А Бог його знає. Це індивідуальний підхід до кожного. Адже зовсім різні характери у дітей. Комусь – запотиличник, комусь – добре слово, комусь – жарт, а комусь просто: "Попий водички", "Мамочка, відійдіть, не треба нервувати дитину"…

Яка роль батьків у цьому всьому?

Я бажав би одного, щоб батьки залишили своїх дітей у спокої. Їхня любов безумовно дуже допомагає дітям, їм дуже важливо відчувати цю любов і підтримку. Але це дуже добре, якщо на відстані. Бо, зізнаюся, що на репетиціях це, як правило, шкодить. Усі учасники вже дуже самодостатні і досить дорослі. У порівнянні з періодом, коли міжнародний пісенний конкурс для дітей тільки стартував, коли в моді були маленькі в штанцях, із косичками і бантиками, то тенденцією останніх років є тінейджерство. Особливо це простежується, починаючи з конкурсу в Нідерландах, коли перемогла Україна завдяки Насті Петрик. Конкурси ж на Мальті та в Болгарії тільки підтвердили цей тренд. І наша країна – не виняток. Зараз спостерігається високий інтерес до конкурсу й серед українських тінейджерів. Але як на мене, то за статистикою, консервативно голосують за маленьких, голосистих з милими піснями.

А у нас такі є?

Цього разу є. І голосисті, і з дуже гарною підготовкою.

Хто Ваші фаворити серед учасників?

Це завжди дуже делікатне питання. Ясна річ у мене є улюблені учасники, але з мого боку некоректно про це говорити.

Чи важче дітям сприймати критику на конкурсах, ніж дорослим?

Розумний педагог завжди використає конкурс так, щоб він став можливістю розвитку для дитини. Він звертає увагу на кожен момент, кожну репліку, кожне зауваження, на будь-яку критику, яка звучить на адресу його підопічного. І це нормально. Але педагог це робить не для того, щоб потім сказати щось на кшталт: "Ти уявляєш, усі проти тебе, це все!". Розумний педагог приходить у клас і говорить: "Давай проаналізуємо, чому тобі це говорили. Ти зробив отак і так, а можна чи треба було інакше. Давай зараз відпрацюємо це". Усі ж говорять і це нормально. Та розумні роблять висновки, а не дуже – заганяють себе в стрес.

Чому Вам подобається працювати над Дитячим Євробаченням?

По суті, гештальт стосовно Дитячого Євробачення у мене вже закрився. Я готував і окремі номери для конкурсу, і багато років працював над національними відборами як режисер. А коли Україна проводила у 2013 році дитячий міжнародний пісенний конкурс, то я був режисером-постановником всього шоу. Чому саме Дитяче Євробачення? Мабуть, тому що діти не припиняють дивувати. Доросле Євробачення вже стало таким передбачуваним, що там просто робиш ставки не на творчість, а на неординарність, на те, що зачепить, запам’ятається. А Дитяче Євробачення – це щирий конкурс. І тому мені цікавий цей проект. По-перше, діти – дуже вдячна аудиторія. Вони і роблять набагато більше, ніж дорослі, і працюють значно швидше. Їх можна попросити тут і зараз зробити те, що дорослий спочатку тільки місяць обговорював би. Діти дуже зосереджені, вбирають інформацію як губка. От зараз у мене була репетиція з колективом, так вони за півгодини освоїли те, над чим дорослі працювали би тиждень. У цьому їхня перевага. І безумовно їхня енергетика дуже позитивна. Може саме тому я люблю працювати з дітьми більше, ніж з дорослими, і завжди з великим задоволенням приймаю пропозицію долучитися до Євробачення.

Яких сюрпризів нам чекати на фінальному шоу нацвідбору на Дитяче Євробачення-2016?

Та яких завгодно. Починаючи від природних катаклізмів, закінчуючи поні, який прийде до нас подивитися концерт.

До нас прийде поні?

Ну, можливо, це ж Sky Family Park. І що ж це будуть за сюрпризи, про які я вам зараз розповім? Можу сказати лише, що так, вони будуть.

Читайте також: