:

"Євробачення – це інвестиції в культурний туризм країни" – Сергій Проскурня

27 березня 2017

До організації Євробачення-2017 режисер Сергій Проскурня долучився ще влітку. Він брав участь у відборі міста-господаря конкурсу. Тепер працює над організацією червоної доріжки та церемонії відкриття – як креативний продюсер цих подій.

Чому шанувальники обов’язково мають прийти на ці заходи, а глядачі – подивитися трансляцію, читайте далі:

Про локацію

Наша червона доріжка буде найдовшою в історії Євробачення – 265 м. І місце ми обрали, на мою думку, найкраще для цієї події – перед Маріїнським палацом, біля перлини світового значення. Там фантастичний краєвид, картинка для ефіру буде просто суперова. Поряд площа Конституції, яка є символом державності і демократії в Україні. І центр Києва із приголомшливою архітектурою.

Про ремонт Маріїнського парку

Може виникнути питання, чи встигнуть до Євробачення з ремонтом Маріїнського палацу. Над цим уже працюють, і до старту конкурсу все буде як треба – фасади, скульптури, світильники, засаджені клумби. Це, звісно, тільки перша черга реконструкції палацу. Його відкриття заплановане на 2019 рік. Але фасади мають бути готовими до Євробачення.

Про сценарій заходу

Точний сценарій червоної доріжки мені ще належить розробити – на цьому етапі є загальна концепція. Але є елементи, про які вже точно можна говорити. На цій локації буде три спеціальні зони – вхідна, для преси та для фанів. Там працюватимуть ведучі. І це будуть не наші чудові хлопці Володимир Остапчук, Олександр Скічко та Тімур Мірошниченко, а саме ведучі червоної доріжки. Вони оголошуватимуть учасників кожної країни і коментуватимуть подію. До речі, кожна делегація рухатиметься червоною доріжкою десь 40-45 хвилин. А саме дійство триватиме близько 2,5 годин. Одночасно на червоній доріжці перебуватимуть делегації 12-ти країн. Вони зупинятимуться для фотосесій, даватимуть інтерв’ю.

Усе це потребує ретельних репетицій. Причому не зі статистами, а з представниками делегацій. Відбуватимуться ці прогони на початку травня – на тій же доріжці, яка буде накрита поліетиленом. І не в вечірніх сукнях та на високих підборах, а скоріше за все – в кедах.

Про ведучих

Ведучих для червоної доріжки обиратимемо ретельно. По-перше, вони мають максимально залучені у процес. По-друге, добре володіти англійською та вміти імпровізувати. А ще їм треба буде або затримувати, або пришвидшувати рух гостей червоною доріжкою, щоб дотримуватися графіку. Себто, в них будуть гарнітури, у які вони чутимуть мене, а я керуватиму всіма процесами по темпоритму в головній ПТС (пересувній телевізійній станції – Ред.) разом із режисером, який і формуватиме картинку за сценарієм нашої постановки.

Про дощ і охорону

Сама ж доріжка лежатиме тиждень, і весь цей час її охоронятимуть. І протягом цього тижня триватиме будівництво локації. До 1-го травня закінчується підготовка Маріїнського палацу, і ми починаємо монтувати нашу локацію. Верховна Рада в ці дні бере відпустку.

На випадок дощу є два варіанти. Або розганятимуть хмари, як перед парадами, інаугурацією президента чи подібними подіями. Або у всіх будуть дощовики.

Про події після червоної доріжки

Після церемонії червоної доріжки всі переїжджають до конгресно-виставкового центру "Парковий" – ще одного офіційного майданчика Євробачення-2017. На даху центру кожна делегація піднімає прапор своєї країни, а потім усі спускаються ліфтом у центральний зал на першому поверсі, де буде облаштована лаунж-зона. Через деякий час усі гості піднімаються на третій поверх – на виступ Національного оркестру народних інструментів України, який гратиме попурі на хіти Євробачення минулих років. Усе дійство транслюватиметься у прямому ефірі.

Після виступу оркестру плануємо протокольну частину – виступи почесних осіб. Потім оркестр акомпануватиме хіти Руслани, Джамали, Олега Скрипки і "Другої ріки". І вже після цього буде афтепаті, на якій плануємо фестиваль українських ді-джеїв, що продовжуватиметься кожного дня. Можливо, будуть якісь пропозиції й від країн-учасниць.

Про містечко Євробачення

У містечку Євробачення проходитимуть концерти для широкої аудиторії. Ця локація буде організована так, що ми одночасно зможемо приймати до 15 тисяч глядачів. Ще там будуть великі екрани. Це буде офіційна фан-зона, куди приходитимуть кияни та гості міста, як це було, наприклад, під час Євро-2012.

Про заходи на Поштовій площі

Для цієї локації ми, по суті, придумали міжнародний фестиваль караоке Євробачення. Там буде програма, що базуватиметься на історії пісенного конкурсу з 1965 року. Також ми зробимо мінусовки пісень Євробачення, і кожен охочий зможе виконати ці хіти просто на площі.

Про Євробачення загалом

Євробачення я б назвав "ярмарком марнославства" (хто читав Вільяма Теккерея, зрозуміє). А з іншого боку проведення такого пісенного конкурсу – це завжди інвестиції в культурний туризм країни-господарки конкурсу.

Читайте також: