:
У НСТУ прокоментували недофінансування Суспільного

У НСТУ прокоментували недофінансування Суспільного

13 липня 2017

На черговій сесії Верховної Ради України, яка відбулася сьогодні, 13 липня, народні депутати не внесли змін, що стосуються фінансування Суспільного, до закону про державний бюджет на 2017 рік.

ПАТ "НСТУ" недофінансували на 323,2 млн гривень. Ці кошти Суспільне повинно було отримати відповідно до закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні".

Громадськість висловила занепокоєння з цього приводу, адже недофінансування становить загрозу реформуванню Суспільного.

Зокрема, про це під час прес-конференції, присвяченій питанню фінансування Суспільного, вже заявляла голова Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Тетяна Лебедєва: "Недофінансування НСТУ буде сприйнято, як сигнал, що влада не хоче, аби Суспільне було повністю незалежним і спроможним".

Оскільки 6 сесія Верховної Ради України завершується цього тижня, народні депутати не зможуть внести відповідні зміни до закону про державний бюджет раніше осені цього року.

Голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія заявляє, що критичною для реформи може стати не сама відстрочка, а ставлення різних гілок влади до реформи: "Закон про Суспільне чітко передбачає, яка сума має бути виділена для НСТУ: 1,2 млрд. гривень в цілому. Невнесення змін до бюджету – це пряме порушення закону про Суспільне. Маємо позицію Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який запевнив, що фінансування відбудеться повною мірою. Маємо позицію депутатів Верховної Ради України: вони викреслили реформування інформаційного простору країни з розряду таких, що вони вважають важливими. І якщо позиція Президента Петра Порошенка в цьому питанні демонструється через голосування фракції БПП – то і він вважає так само, незважаючи на декларування підтримки реформи".

Нагадаємо, відповідно до Закону України "Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні" бюджет суспільного мовника має становити 0,2 % від державного бюджету, тобто в поточному році Національна суспільна телерадіокомпанія України має отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень. Цю суму у грудні минулого року також підтвердив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Однак станом на сьогодні з бюджету для ПАТ "НСТУ" було виділено 970 мільйонів 797 тисяч 800 гривень. Ці кошти є достатніми лише для утримання НСТУ та покриття поточних видатків, які телерадіокомпанія сплачує державі. Що ж стосується законних 323 мільйонів 202 тисяч 200 гривень, яких Суспільне недоотримало з бюджету, то ця сума мала би витрачатися на забезпечення міжнародних трансляцій, вироблення власного телевізійного та радіопродукту, розвиток і реформування, що є критичними для майбутнього суспільного мовника в Україні.

Читайте також: