:

 

Зураб Аласанія – слухачам Вільної школи журналістики про суспільне

Зураб Аласанія – слухачам Вільної школи журналістики про суспільне

03 березня 2015

Що таке суспільне мовлення, і чому воно має бути в Україні? Що таке дійсно незалежні й об’єктивні медіа? Чим майбутній суспільний мовник відрізнятиметься від державних і комерційних теле- та радіоканалів? 

Про це і не тільки генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія розповів слухачам Вільної школи журналістики на лекції, яка відбулася 2 березня у телецентрі.

На початку очільник НТКУ пояснив, що таке суспільне мовлення, і розповів, які кроки вже зроблено у напрямку його створення в Україні. Також він зазначив, що суспільний мовник складатиметься з двох теле- та трьох радіоканалів. Один з телеканалів – суспільно-політичний – зосередиться на інформаційному мовленні. Другий – культурно-освітній – показуватиме пізнавальні передачі та програми культурного спрямування й охоплюватиме якомога ширшу аудиторію.

Зураб Аласанія зауважив, що для всіх теле- і радіоканалів існуватиме єдиний ньюзрум для створення інформаційних програм. Ще генеральний директор НТКУ акцентував увагу на тому, що регіональні телеканали збережуть 24-годинне мовлення, а об’єднавчим фактором стане єдина редакційна політика та зосередженість на актуальних інформаційних потребах суспільства. Стежитиме за дотриманням усіх вимог до суспільного мовника спеціально створена Наглядова рада. 

"Уся інформація, яку я почув на лекції, була для мене новою. Про суспільне мовлення було розуміння на рівні загальних знань – всієї його суті я не знав. Взагалі-то я працюю у сфері фінансів, і, перш за все, мені було важливо зрозуміти, що таке суспільне мовлення як для громадянина. Зараз вважаю, що це єдиний правильний шлях розвитку мовлення в Україні. Зураб Аласанія сподобався мені як лектор. Він легко пояснює те, що здається спершу незрозумілим і складним для сприйняття. Бажано, щоб такі лекції проводилися для всієї країни", – зазначив один із слухачів лекції Юрій Крохмаль, фінансист. 

Ще одна слухачка, менеджер по туризму Юлія Горлова запевнила, що саме на цій лекції дізналася про активне впровадження суспільного в Україні: "Взагалі я працюю в сфері туризму, а журналістикою лише захоплююся. Мені було надзвичайно цікаво дізнатися як працює Національна телекомпанія України і як вона розвивається на цю мить. Особливо зараз – у перехідний період від державного до суспільного. Ще з часів навчання в університеті я знала, що таке мовлення існує у світі. А от те, що над його впровадженням активно працюють у нашій державі, дізналася лише зараз. Після лекції я вияснила для себе багато моментів, чіткіше почала розуміти, для чого потрібне суспільне мовлення і чим воно корисне для суспільства. Мене дуже порадував той факт, що така потужна команда працює над створенням нового формату мовлення, і я висловлюю "респект" цим людям".

Слухачі Вільної школи журналістики не просто зацікавилися темою, а й поставили багато запитань. Наприклад, вони дізнавалися, з яких джерел фінансуватиметься новий суспільний мовник, чи буде присутня реклама, чи мовитиме суспільне у Криму та зоні проведення АТО. 

Після серії запитань та відповідей Зураб Аласанія підсумував: "Попереду ще багато роботи. Всі чекають на готове, але так не буває. Потрібно постійно працювати і не зупинятися".

Більше інформації про суспільне можна знайти у розділі "Суспільне мовлення" на сайті Першого Національного.