:

 

Суспільне мовлення. Харківський контекст

Суспільне мовлення. Харківський контекст

06 березня 2015

Про перебіг втілення закону про суспільне мовлення та перехід обласних телерадіокомпаній у єдиний суспільний мовник України розповів генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія учасникам круглого столу "Перспективи та виклики перетворення ОДТРК на суспільних мовників", що відбувся 6 березня у Харкові.

"Суспільне так чи інакше буде. Щотижня з директорами обласних телерадіокомпаній ми обговорюємо, яким воно має бути: і концепцію мовлення, і вигляд, і продукт, який ми маємо транслювати. Ми про це говоримо – і воно ж змінюється. Просто на очах змінюється. Інша справа, що інформація не доходить до людей, які працюють на місцях. Я не знаю, чому. Або їм не передають всього, про що ми говоримо, або вони хочуть з місцевою владою співпрацювати теж і вважають, що ми у них відбираємо все. Колективи думають, що вони будуть мовити тільки 10 хвилин на день. Це неправда. Куди б ми не їздили, чи то в Херсоні, де нещодавно були, чи в Івано-Франківську, куди ще поїдемо – скрізь доводиться спростовувати чутки. Одразу скажу, що компанії не припинять мовлення і будуть далі робити все, що роблять на місцевому рівні. Що ми будемо створювати спільно – ось це вирішуватимемо з колективами обласних телерадіокомпаній. Зараз 7700 людей працює в цій системі. Чи можливо вижити в таких умовах? Я непевний. Але якщо потрібно буде Суспільному, то працюватиме і 10 000, і 1000. Я не боюся ніяких цифр. Але це не мені вирішувати. Скільки продукту будемо виробляти, так і будемо працювати", – зазначив Зураб Аласанія.

Під час круглого столу виконавчий директор ГО "Телекритика" Діана Дуцик презентувала також результати моніторингу професійних стандартів новин на Харківській обласній державній телерадіокомпанії "Канал ОТБ". Наталя Соколенко, співзасновниця і заступниця головного редактора "Громадського радіо", розказала про практичний бік роботи в Україні за стандартами суспільного мовлення. Проблемам створення суспільного в Україні свої виступи присвятили генеральний директор Харківської обласної державної телерадіокомпанії "Канал ОТБ" Сергій Гулевський, представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в Харківській області Євген Маслов та інші учасники.

Активно долучилися до дискусії присутні журналісти та представники громадськості. Модерував зустріч журналіст, медіаексперт Андрій Куликов.

Круглий стіл організовано громадською організацією "Телекритика" в рамках проекту Ради Європи "Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі", що фінансується урядом Канади.