:

 

У Швеції суспільному радіо довіряють більше, ніж IKEA

У Швеції суспільному радіо довіряють більше, ніж IKEA

05 жовтня 2016

У Швеції з 10 мільйонів населення країни слухачами суспільного радіо є понад 6 із половиною мільйонів. В інтернеті користувачами цього радіоресурсу є півтора мільйона слухачів.

Поділитися досвідом роботи суспільного Швеції до Національної телекомпанії України приїжджали директор з питань стратегії Шведського радіо Ян Петерссон та голова Офісу медіарозвитку Шведського радіо Пер Хелгессон. Далі у матеріалі читайте про структуру шведського суспільного, напрямки діяльності, фінансування, довіру аудиторії і захоплення від роботи у ситуації виклику.

Структура шведського суспільного мовлення

Шведське суспільне мовлення складається з трьох компаній. Перша – телебачення, що має 7 каналів наземного мовлення; до нього додається й інтернет-сервіс SVT Play у межах телебачення, який здійснює мовлення у мережі. Друга компанія – шведське радіо, що має 4 радіоканали, а також мовить в інтернеті. "Це дуже добре, бо я можу слухати наше шведське радіо, перебуваючи у Києві, за допомогою інтернету", – підкреслює Ян Петерссон. Третя компанія шведського суспільного – найменша – це освітнє радіо.

Усі три структури працюють окремо. Фінансування ділиться між трьома компаніями. Як розповіли шведські колеги, телебачення отримує близько 60% коштів, радіо – близько 35% і освітнє радіо – близько 5%.

У роботі шведський суспільний мовник керується законодавством і Статутом

Шведське законодавство має закон про свободу самовираження, який є загальним документом, певною рамкою, що визначає роботу мовника. Ще є закон про телебачення та радіомовлення. Також мовник має власний статут, який раз на шість років переглядається й оновлюється. Це загальні правові рамки роботи шведського суспільного радіо й телебачення.

Політики у роботу суспільного не втручаються, але певні політичні рішення потрібні, щоб визначити, як загалом працює суспільне мовлення. Завданням парламенту є визначення місії суспільного, а уряд видає дозвіл на ведення мовлення. Також уряд підписує з генеральними директорами шведського радіо й телебачення угоди про здійснення мовлення.

На цьому участь політиків у роботі суспільного закінчується. Перед теле- й радіоорганізаціями не ставлять жодних умов. "Нам не говорять скільки у нас має бути станцій, без жодних умов, нам говорять, що ми маємо здійснювати мовлення, але не кажуть як саме", – розповідає пан Петерссон.

Власником компаній суспільного мовника Швеції є довірчий фонд, на який покладено два завдання: по-перше, не дозволити втручатися в діяльність політикам, а по-друге – призначати Раду правління для кожної компанії мовника. Членів же самого довірчого фонду призначають разом уряд і парламент Швеції – на 8 років. "Такий термін обрано для того, щоб, коли у період цих 8-ми років відбуваються вибори, новий уряд чи парламент не могли змінити Раду правління тієї чи іншої компанії", – пояснює Ян Петерссон.

"Довірчий фонд – це мікс, суміш політиків і представників громадських організацій, а головою цього фонду обов’язково має бути колишній журналіст, – продовжує пояснювати директор з питань стратегії Шведського радіо Ян Петерссон. – Загалом система працює так: довірчий фонд призначає Раду правління кожної компанії, а вже вони обирають генерального директора своїй компанії. Рада правління призначає генерального директора, а генеральний директор призначає мене".

Відповідальність за свою діяльність шведський суспільний мовник несе перед Комісією з питань мовлення. Саме вона здійснює перевірку їхньої діяльності. "Щороку ми подаємо письмовий звіт про нашу діяльність впродовж минулого року до Комісії з питань мовлення, – діляться шведські колеги. – І комісія перевіряє, чи відповідає діяльність, яку ми описали у звіті, тому, що ми зобов’язалися робити у Статуті й угоді, яку підписали".

Також медійна організація має Наглядову раду, яка є зовнішнім органом і не бере участі у щоденній роботі компанії.

Фінансування шведського суспільного

Фінансується шведське суспільне за рахунок абонентської плати. Уряд призначив організацію – умовне товариство зі збору – власником якої є шведське телебачення, радіо і освітнє мовлення, здійснювати збір абонентської плати. "Ми маємо 3,6 млн домогосподарств, які сплачують абонплату. Внесення абонплати є обов’язковим за умови наявності приймача чи телевізора", – каже Ян Петерссон.

Обмін контентом у межах системи суспільного

Система шведського суспільного радіо включає в себе не тільки загальнонаціональні, а й регіональні мовники. Наприклад, на півдні оце регіональне мовлення має 5 місцевих станцій. Кожна зі станцій мовить 12 годин на день. Вони виробляють новини, новинні вставки для центральних новин у Стокгольмі.

У зв’язку з цим між організаціями відбувається постійний обмін. "Завдяки інтернет-системі ми обмінюємося матеріалами із усіма компаніями. Зі своїм комп’ютером я, будучи у Києві, можу увійти в систему Швеції. За допомогою інтернету я можу користуватися необхідними сервісами. І, будучи новинним редактором або головою новинного відділу на півдні країни, можу бачити, що готують в новинному відділі на півночі країни. Усі ми користуємося однією системою", – розповідає Ян Петерссон.

Голова Офісу медіарозвитку Шведського радіо Пер Хелгессон додає: "Крім того, ми оцифрували архів, доступ до якого є спільним для всіх станцій. І якщо ми хочемо знайти інформацію десятирічної давності, то можемо просто зайти в архів і знайти її. Або якщо хочемо зробити сюжет про день пам’яті, наприклад, і хочемо синхрон із прем’єр-міністром, то можемо його знайти у цьому архіві. Також важливо, що можна здійснювати національне мовлення з будь-якої місцевої станції. Тобто все взаємопов’язане".

Як співпрацюють телебачення і радіо?

Телебачення і радіо у системі шведського суспільного мовника майже не співпрацюють між собою. Бо дотримуються ідеї двох окремих компаній, які, по суті, конкурують між собою: хто зробить кращий новинний сюжет. "Дискусія про те, чи варто провести злиття, відбувається постійно, – говорить Ян. – У певний час, десь 30 років тому, ми були однією компанією, але це вже в минулому. Зараз наша система добре працює, і ми її не змінюємо. Звісно, є тенденція конвергентності, й ми не відкидаємо того, що можливо одного дня об’єднаємося".

Довіра – основне для шведського суспільного

Шведське радіо має найвищу довіру у населення країни. Радіо довіряють навіть більше, ніж телебаченню. Представники Шведського радіо розповіли, що 5-7 років тому, компанія, якій довіряли у Швеції найбільше була ІКЕА. Але сьогодні – це шведське радіо. І зауважили, що такі довірчі стосунки зі своєю аудиторією вони вибудовували протягом багатьох років.

Медіа у ситуації виклику

Сьогодні на медіаринку спостерігається ситуація вибуху – суспільне має конкурувати з багатьма іншими медіа. І щоб робити це успішно, на думку шведських колег, треба знайти те, що мовник може запропонувати на противагу іншим. "Звісно, можна тихо гребти у своєму човні, але ця ситуація виклику настільки весела і захоплива! – каже Ян Петерссон. – По суті, ми зараз переживаємо в медіа одну з найбільших змін останнього десятиліття. Потрібно паралельно працювати зі світом і аналогу, і цифри. Також важливо змінити спосіб мислення – орієнтуватися й на цифровий світ".

Найбільшим викликом зараз є мобільні технології. Наприклад, у Швеції протягом дня людина користується своїм телефоном 150-200 разів. Тож суспільне обов’язково має бути представлене і на мобільних платформах. "У медійній галузі зараз відбуваються зміни, і ви повинні бути їхньою частиною. Ви не можете чекати, що аудиторія прийде до вас сама – ви повинні прийти до неї. І найважливішими є ваші відносини з аудиторією, бо коли ви налагодите їх, то будете захищеними від політичної системи. Вам потрібен постійний діалог, – наголошують шведські колеги. – Важливо встановити такі відносини з аудиторією, щоб вона довіряла вам і вважала вас неупередженими. І заслуговувати таку увагу потрібно щодня".