Совість. Феномен Івана Дзюби - Перший канал

Совість. Феномен Івана Дзюби

11 липня 2011, 17:31


Визначний діяч українського національного відродження другої половини ХХ століття, один з видних "шістдесятників", засновників однієї з найстаріших партій країни "Народний рух України" він з високо піднятою головою пройшов ув'язнення у внутрішній тюрмі КДБ і духовну ізоляцію від письменницького середовища України. Його трактат "Інтернаціоналізм чи русифікація?" - по суті, літературно-політичний маніфест національно-культурного відродження України ХХ століття.

Різне траплялося на його життєвому шляху, але особистість Івана Дзюби здається монолітом.

Критик і літературознавець, він їдко висміяв "алергіків на Шевченка", які намагалися заблокувати українську духовну ниву отруйним зіллям чужорідної амброзії.

Фантастично працездатний учений-академік він виявився здатним окинути поглядом високе небо світової літератури, і разом з тим розглянути найдрібніші деталі на тлі вітчизняної красного письменства. Адже з бібліотечного вікна іноді можна побачити більше, ніж з печерських пагорбів.

"Незабронзовілий Дзюба" є живою легендою української історії. Секрет цього феномена - у фільмі "Совість. Феномен Івана Дзюби".