Голгофа академіка Кравчука - Перший канал

Голгофа академіка Кравчука

03 жовтня 2012, 16:15


Його математичними відкриттями та працями користується весь науковий світ. Але в Україні ім’я відомого вченого математика, свого земляка, знає лише обмежене коло людей.

Михайло Пилипович Кравчук народився у селі Човниці Волинської області. Навчався в Луцькій гімназії, яку закінчив із золотою медаллю.

У 1910 році майбутній учений зі світовим ім’ям вступив до омріяного Київського університету ім. Св. Володимира на фізико-математичний факультет. Педагоги одразу помітили його з-поміж інших – через парадоксальність мислення. Академік Дмитро Граве, який створив алгебраїчну школу, давав молодому вченому чудові рекомендації. Після отримання звання приват-доцента Михайло Кравчук почав працювати і як математик-науковець, і як педагог. Йому довелося бути вчителем Архипа Люльки та Сергія Корольова, які своїми відкриттями прославилися на увесь світ.

9 червня 1929 р. на засіданні Ради Академії наук Михайла Кравчука було одностайно обрано дійсним членом ВУАН. Він став наймолодшим академіком – у віці 37 років.

Михайло Кравчук – автор понад 180 наукових робіт, з-поміж яких понад  десяток монографій з різних галузей математики. Його наукові результати дістали міжнародне визнання. Серед них і перший проект комп'ютера. Михайло Кравчук знав декілька мов і навіть створював український словник математичних термінів.

21 лютого 1938 року НКВС УРСР заарештував Михайла Пилиповича Кравчука. Суд, який тривав усього півгодини, виніс математикові вирок – 20 років ув’язнення та позбавлення політичних прав на 5 років за належність до української буржуазно-націоналістичної організації.

9 березня 1942 року Михайло Кравчук помер на Колимі, не доживши декількох місяців до свого 50-річчя.

У 1956 році Михайла Пилиповича було реабілітовано за відсутністю складу злочину, а в 1992 – поновлено у складі дійсних членів Академії наук України.

Уже в ХХІ ст. ЮНЕСКО внесла ім'я Михайла Кравчука до переліку найвизначніших осіб. У 2003 році на території Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" було відкрито перший пам'ятник всесвітньовідомому математикові Михайлові Кравчуку.

Документальний фільм "Голгофа академіка Кравчука" детально розкаже про життєвий шлях знаного на весь світ українського математика.

Автор сценарію – Микола Сорока.
Науковий консультант – Ніна Вірченко.
Режисер – Олександр Рябокрис.
Диктор – Олег Комаров.

"До створення фільму про Михайла Кравчука мене надихнула зустріч із журналістом Миколою Сорокою, який розповів про складне життя відомого українського математика, матеріалами якого користуються науковці з багатьох країн. Мене вразило те, що людину, яку добре знають у світі, майже не знають в Україні. Тому цей фільм був створений з метою познайомити українського глядача з відомим земляком – учителем Сергія Корольова та Архипа Люльки", – поділився історію створення фільму режисер Олександр Рябокрис.