:
Історія парамедикині Тайри в ексклюзивному матеріалі Суспільного — «Герої» на Першому

Історія парамедикині Тайри в ексклюзивному матеріалі Суспільного — «Герої» на Першому

14 жовтня 2022

У п’ятницю, 14 жовтня, о 21:15 Перший канал Суспільного Мовлення покаже нову історію документального проєкту «Герої» в ефірі інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Цього разу — історія авторки Євгенії Подобної про легенду українського війська, парамедикиню Юлію «Тайру» Паєвську.

Читайте також: «Вона — Війна» — постдокументальна моновистава на Суспільному

В матеріалі Суспільного Юлія Паєвська розповіла про війну та події в Маріуполі.

Від початку російсько-української війни у 2014 році Юлія Паєвська працювала парамедиком на сході України. Не маючи медичної освіти, Тайра стала парамедикинею, а пізніше створила підрозділ «Янголи Тайри», командиром якого вона є по сьогодні. Повномасштабне вторгнення застало Тайру в Маріуполі, й вона пішла працювати до місцевого шпиталю, а також витягала поранених у гарячих точках. У березні 2022 року Тайра потрапила до російського полону, а в червні її звільнили.

«Це абсолютно легендарна особистість в історії війни протягом останніх восьми з гаком років, — говорить авторка сюжету Євгенія Подобна. — Не маючи медичної освіти, вона, мабуть, врятувала уже сотні життів і згуртувала біля себе людей, які також хотіли рятувати життя. Юля була багато на фронті в зоні АТО/ООС — виїжджала, рятувала поранених і доставляла їх до шпиталів. Певний час вона служила в ЗСУ і потім демобілізувалася, бо мала певні проблеми зі здоров’ям. Вона займалася спортом і мала брати участь у спортивних змаганнях “Invictus games”, “Warrior games”. Повномасштабне вторгнення застало Юлю в Маріуполі і, знаючи її, — вона не могла лишитися осторонь. Коли потрапила в полон до росіян, за неї тримала кулаки і молилася вся країна. Юлія повернулася. Це жінка, яка вражає своєю глибиною, своєю мудрістю, великою шляхетністю душі, бо переживши таке, дуже мало хто може зберегти себе, і Юлі це вдалося».

Зараз Юлія активно розповідає світові про свій досвід війни, що відбувається з українськими полоненими, що насправді було у Маріуполі тим самим привертаючи увагу міжнародної спільноти до України.

Дивіться матеріал Євгенії Подобної про парамедикиню Тайру у проєкті «Герої» на Першому каналі Суспільного Мовлення під час інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом». Також серію можна буде переглянути на ютуб-каналі Першого каналу Суспільного Мовлення.

Нагадаємо, з червня в ефірі інформаційного марафону стартувала рубрика документальних історій «Герої». Автори 15-хвилинних документальних стрічок розповідають про людей, які віддано працюють в тилу України задля нашої перемоги.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення продовжує брати участь у виробництві цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом», що, зокрема, транслюється на телеканалі Перший.

Фото — з особистого архіву Юлії Паєвської

Читайте також: