:
Нові корупційні схеми на ринку оцінки нерухомості

Нові корупційні схеми на ринку оцінки нерухомості

Дивіться 28 серпня о 20:30

Зараз у Києві завдяки реформі ринку оцінки нерухомості в Україні три дуже близькі фірмочки викачують з людей гроші за повітря, поки ніхто цього не помічає.

Реформа ринку оцінки нерухомості в Україні починалася із благого наміру – змусити українців чесно платити податки. Якщо ти часто купуєш та продаєш нерухомість, то маєш заплатити податок – 5% від її вартості. Хитрість у тому, що оподатковується не ринкова вартість, а та, яку вкаже оцінювач. То ж складання занижених оцінювань майна стало повсякденною практикою, а для нечесних оцінювачів – своєрідним бізнесом.

Півроку тому в парламенті вирішили нарешті серйозно взятися за цю проблему і змінити сам порядок роботи оцінювачів. В грудні 2017 року ВР ухвалює бюджет на наступний рік, під вечір цього напруженого дня з легкої руки нардепа від БПП Максима Курячого в податковий кодекс пропихують дуже важливі зміни: єдиної бази даних про всі оцінки нерухомості в Україні. Оцінювач не може просто взяти і передати свої документи в базу. Між ним та Фондом у закон втулили посередника – електронний майданчик. Тепер оцінювач надсилає свій звіт на сайт посередника, а той уже передає його Фонду.

У Фонді держмайна радо звітували: у бюджет у справді закрапали мільйони відвойованих податків. Тим часом в іншому місці теж почало накрапувати: мільйонні заробітки раптом потекли в кишені посередників. Детальніше про схеми реформи ринку оцінки нерухомості в Україні – дивіться у програмі "Наші гроші".