:
Д/ф

Д/ф "Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939"

Дивіться 30 жовтня о 06:00

Після Першої світової війни Закарпаття переживало відродження національної ідентичності. На початку 1939-го, коли Європа готувалась до нової війни, боротьба за контроль над регіоном загострилась. У складних умовах політичного і військового протистояння була проголошена повна державна самостійність Карпатської України.

Але у ніч з 13 на 14 березня 1939 р. Угорщина за підтримки гітлерівської Німеччини розпочала війну проти Карпатської України. Після зіткнень із чеськими військами армія новоствореної закарпатської держави "Карпатська Січ" взяла під контроль територію країни. З перших годин угорського вторгнення частини "Карпатської Січі" вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника по лінії Ужгород-Мукачево-Берегово-Севлюш. 16 березня 1939 р. зазнавши значних втрат, ворог зумів захопити Хуст, а 18 березня, більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами. При захисті Карпатської України, за різними даними, загинуло від 2 до 6,5 тисяч осіб.

Недовгий період існування Карпатської України став однією з найяскравіших сторінок багатовікової боротьби карпатських українців за встановлення державності. Події тих днів досліджуються в українській документальній стрічці режисера Тараса Химича "Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939". У фільмі поєднано три сюжетні лінії – розповіді очевидців, маловідомі документи, майстерно відзняті краєвиди та художні сцени. Для створення фільму було використано кадри кінохроніки кінооператора Каленика Лисюка, чехословацькі військові хроніки, а також матеріали британського журналіста Майкла Вінча та кореспондента американської газети New York Times Ен МакКормік, які працювали тоді в Карпатській Україні як міжнародні спостерігачі.