:
Коли війна – жіноча справа

Коли війна – жіноча справа

Дивіться 30 жовтня о 06:00

Марія Берлінська має досить незвичну для жінки професію – вона оператор безпілотного літального апарату (БПЛА), який збирає розвіддані про сили супротивника у зоні АТО. Про шлях від історика до аерозвідниці Марія розповість Ользі Герасим’юк у новому випуску програми "Подорожні".

Дівчина пройшла увесь Майдан, де із завзяттям допомагала чоловікам робити "коктейлі Молотова". Вона бачила смерть зблизька і чітко пам’ятає момент, коли остаточно зник страх смерті, а на його місці з’явилася абсолютна впевненість у тому, що вона піде до кінця і не здасться, поки ворог не буде остаточно переможений. Після Майдану Марія Берлінська поїхала до зони АТО, де шукала, чим може бути корисною армії. На її подив, виявилося, що військовим катастрофічно не вистачає операторів БПЛА та перевірених розвідувальних даних про розташування ворога, без яких армія змушена діяти всліпу. Марія не лише навчилася керувати доволі складними апаратами, але й разом із однодумцями відкрила Центр підтримки аеророзвідки, де готують украй необхідних фронту спеціалістів. Дівчина впевнена, що в наші часи воювати потрібно технологіями, а не людьми.

Марія – мудра не по роках і вже переконалася на власному досвіді, що агресор розуміє лише закон сили, тому для перемоги українці мають мобілізувати усі сили і дати гідну відсіч. Дівчина вважає, як би цинічно це не звучало, але війна – це добре для держави і для самоідентифікації нації. На жаль, свобода дістається гіркою ціною, і нам залишили життя задля того, щоб ми продовжили справу тих, хто загинув.