:
Д/ф

Д/ф "Повернення на мапу"

Дивіться 30 жовтня о 06:00

"Повернення на мапу" – це історія поновлення Литвою незалежності, історія періоду від 50-х років минулого століття і до вступу країни у Європейський Союз. У картині використано документальні кадри й реконструйовані відео фрагменти, а також зібрано спогади всесвітньо відомих дипломатів, політиків, журналістів та митців, які активно виступали за відновлення незалежності Литви.

Найбільші заслуги у просуванні литовського питання у післявоєнний час належать члену Європейського парламенту Отто фон Габсбургу. У фільмі останній спадкоємний принц Австро-Угорщини пригадає, як прийнята за його ініціативою резолюція Європейського парламенту 1983 року оголосила світовій спільноті про окупацію Балтійських країн. А ось канцлер Західної Німеччини Конрад Аденауер стверджував, маючи на увазі проблему країн Балтії, що не можна говорити про вільну Європу та Європейський Союз, доки лишилися люди по той бік залізної завіси. Про це у стрічці згадає литовський дипломат Вітаутас Дамбрава.

Спогадами поділиться й литовський композитор Кястутіс Антанеліс, який поставив рок-оперу "Ісус Христос – суперзірка". Мистецтво і тоді було формою спротиву, тож щоб завадити репетиціям першої постановки опери у Європі, місцева влада вимикала електрику в усьому кварталі.

Та, попри відсутність одностайної підтримки, Литві вдалося відновити свою незалежність. Першою цей статус визнала Ісландія. У стрічці колишній міністр іноземних справ Ісландії Джон Болдуін Ганнібалсон розповість про своє бачення тривалого зникнення Балтійських країн зі світової арени. А британський журналіст Едвард Лукас, який першим отримав литовську візу, поділиться досвідом людини, яка переповідаючи новини в один момент сама стала новиною для світу.