:
Переселенці: тягар для держави чи невичерпний потенціал для змін?

Переселенці: тягар для держави чи невичерпний потенціал для змін?

Дивіться 30 жовтня о 06:00

Після анексії Криму та початку військового протистояння на Донбасі більше мільйона мешканців цих територій змушені були полишити свої оселі і переїхати до тих регіонів України, куди не дісталася війна. Усі вони стали вимушеними переселенцями, яких лише за офіційними даними на сьогоднішній день нараховується понад 1 млн. 300 тисяч осіб. Українці з радістю сприймали нових сусідів, допомагали з житлом, речами і харчами. Але за рік ситуація кардинально змінилася. Представники громадських організацій, які опікуються переселенцями, б’ють на сполох, адже констатують зростання кількості випадків негативного ставлення до вихідців з Криму та Донбасу, а по інколи – й відверту дискримінацію, зокрема численні відмови в орендуванні житла та прийомі на роботу.

Можливо, це сталося через розповсюдження численних міфів про переселенців, які тиражуються у тому числі й у засобах масової інформації. А, можливо, тому що люди просто вичерпали свої ресурси, як фінансові, так і моральні. Адже суспільство підставило плече переселенцям на першому етапі, але воно не може замінити державу.

Звідки походять міфи про поселенців, хто їх тиражує, і як цьому протистояти? Що має зробити держава, аби полегшити життя вихідцям з Криму та східної України і всьому українському суспільству в цілому? Чи справді саме переселенці – найбільш мотивована до змін верства українського суспільства, чи це тягар для держави? Про це у "Першій студії" говоритимуть співзасновник і координатор громадської ініціативи "КримSOS" Таміла Ташева, голова громадської організації "Кримський центр ділового та культурного співробітництва "Український дім" Андрій Щекун, лідер руху "Донецьк – це Україна" Олег Саакян та лідер руху "Донбас SOS" Олександр Горбатко.