:
Казимир Малевич. Зірка у формі квадрата

Казимир Малевич. Зірка у формі квадрата

Дивіться 30 жовтня о 06:00

"Березня першого дня, у Київському Римсько-Католицькому парафіяльному костьолі ім’ям Казимир охрещене немовля, яке народилося цього 1879 року лютого 11-го дня у місті Києві, ксьондзом Іорданом Домбровським, вікарним, зі здійсненням усіх обрядів Таїнства". Так записано у метричній книзі костьолу Св. Олександра в Києві.

Український художник-авангардист польського походження, один із засновників нових напрямків в абстрактному мистецтві – супрематизму та кубофутуризму Казимир Малевич відомий широкому загалові завдяки своїй найзначнішій роботі – картині "Чорний квадрат".

Малевич розібрав світ до його "першоформи" – чорного квадрата. А потім сказав людям: створіть себе самі. І своїми останніми картинами визначив еталон для процесу самотворення – досконалість зовнішня і внутрішня, підписавши їх замість автографа своєю "першоформою" – "чорним квадратом".

Про того, хто писав: "Я щасливий, що обличчя мого квадрата не може злитися з жодним майстром, з жодним часом. Я не слухав батьків і не подібний до них. Я – щабель" – у документальному фільмі "Зірка у формі квадрата" (Казимир Малевич) із циклу "Київська старовина. Світ мистецтва" на UΛ:Першому.

https://www.youtube.com/watch?v=nOK3NbNk-74&list=PL9aDK_7u4r7dz_x_KaQq_EesV1xhDXJO6&index=1