:

 

Зураб Аласанія:

Зураб Аласанія: "Основна мета – це створення Суспільного телебачення"

09 квітня 2014

Сьогодні, 9 квітня, відбулася прес-конференція на тему "Перші кроки нового Першого". З представниками засобів масової інформації поспілкувався генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія. Новий керівник НТКУ окреслив шляхи реформування державної медійної структури з метою подальшого створення суспільного мовника, розповів про основні напрями подальшої діяльності Першого Національного та відповів на запитання, що цікавили представників медіа.

Зураб Аласанія розповів, що першочергові завдання роботи його команди – позбутися державного впливу на НТКУ та створити на її базі суспільний мовник. "Основна мета, основний шлях, по якому ми будемо рухатися – це створення суспільного мовника. Звісно, цей процес буде досить складним, але план модернізації вже є. Ми детально вивчаємо досвід переходу до суспільного мовлення в країнах Євросоюзу – це і досвід ВВС, і суспільних мовників Прибалтики, Східної та Західної Європи", – сказав Зураб Аласанія.

Як повідомив очільник телекомпанії, перший крок реформування НТКУ та перетворення на суспільного мовника має відбутися на законодавчому рівні. Мають бути прийняті нові закони, Кабінет Міністрів має відпустити НТКУ з-під ручного управління. "Закон про суспільне мовлення дасть можливість рухатися далі. Сподіваюся, що нам вдасться перетворити телекомпанію на динамічну й ефективну структуру з мінімальною залежністю від державного бюджету та якісним контентом".

Генеральний директор НТКУ розповів, що намічений шлях реформування і переходу до суспільного мовлення підтримує Європейська мовна спілка. "Сьогодні ми досягли домовленостей з представниками Європейської мовної спілки, а також із суспільними мовниками з інших країн. Всі вони підтримують наше прагнення позитивних змін у медійній сфері України. Партнерство передбачає технічну, експертну підтримку, також ми отримаємо досвід фахівців разом із рекомендаціями щодо його застосування", – сказав Зураб Аласанія.

Як уже повідомляв Зураб Аласанія, Перший Національний стане майданчиком для передвиборних дебатів усіх кандидатів на пост Президента України. Керівник НТКУ розповів, що це будуть дебати не в класичному вигляді. Зокрема, кандидати будуть апелювати не один до одного, а до народу, і відповідатимуть на запитання, що надходитимуть просто від гостей студії та від Інтернет-користувачів. Зураб Аласанія буде модератором цих дебатів в ефірі Першого, його роль зводитиметься до відбору найвлучніших запитань та контрою паритетності виступів. "Можливість виступити в ефірі телеканалу дістануть усі без винятку кандидати. Також хочу заявити, що в ефірі НТКУ не буде жодних інформаційних політичних війн, принаймні поки там працюватиму я. Віднині Перший Національний сповідуватиме принципи класичної журналістики, журналістики, яка повідомляє правду", – сказав Зураб Аласанія.

Одним із критерії якості роботи будь-якого телеканалу були і залишаються рейтинги. На ці медіа-показники не можна не зважати, та Перший Національний перетворюватиметься на рейтинговий телеканал тільки пропозицією глядачеві якісного продукту. "Рейтинги не будуть найголовнішою метою діяльності Першого, адже це вже буде комерція. Але і сьогодні Перший Національний, і потім Суспільне телебачення має триматися у першій п’ятірці найретинговіших телеканалів. Ми запропонуємо нашому глядачеві такий контент, який буде якісним, важливим, а від того – рейтинговим", – запевнив Аласанія.

Першим етапом переходу до суспільного мовлення вже стало реформування структури Національної телекомпанії України. Сьогодні кількість заступників генерального директора зменшено з 9-ти осіб до 4-х. Так само із шістдесяти наявних підрозділів телекомпанії сформовано п’ять окремих блоків – адміністративний, технічний, економічний, блок суспільного мовлення й міжнародних відносин та блок виробництва контенту. "Всі зміни, які відбуваються й будуть відбуватися в Національній телекомпанії України, здійснюватимуться за прикладом європейських телерадіокомпаній.  Тому ми вивчили досвід понад двадцяти передових мовників у сфері суспільного телебачення. Наша структура відповідатиме найкращим зразкам європейського суспільного мовлення", – прокоментував подальшу кадрову політику генеральний директор Національної телекомпанії України.