:

 

Свобода слова потрібна всьому суспільству

Свобода слова потрібна всьому суспільству

12 червня 2014

11 червня в рамках створення в Україні Суспільного мовлення відбувся черговий круглий стіл "Першочергові дії з впровадження суспільного мовлення в Україні", ініційований ГО "Телекритика". 

Головною темою обговорення був процес перетворення державних мовників у Національне суспільне телебачення і радіомовлення України. А найбільш дискусійним питанням стали принципи формування наглядової ради суспільного мовника.

Експерти, присутні на заході, висловилися за те, що у Законі "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" не чітко прописані критерії відбору кандидатів, і це потребує внести низку істотних змін.

Функції призначення Наглядової ради НСТУ згідно із Законом "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" покладені на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення України. На думку Лариси Мудрак, заступника Голови Нацради, до процесу формування наглядової ради має бути якомога інтенсивніше залучена громадськість. "Вимоги до кандидатів мають стосуватися і професійних підходів. Ці люди мають знати процес телетворення, телеринку, інакше наглядова рада не зможе приймати рішення", – вважає заступник голови Нацради. 

Зі свого боку Євген Глібовицький, директор з розвитку компанії Pro.mova, один із засновників hromadske.tv, вважає, що наглядова рада має складатися з представників широкого кола громадських організацій, а не тільки з медіа.

"Свобода слова потрібна не тільки журналістам, щоб вони якісно виконували свою роботу, вона потрібна всьому суспільству", – каже пан Глібовицький.

Журналіст Громадського радіо Наталя Соколенко наголосила, що передусім необхідно внести зміни до Закону про Суспільне мовлення. Зокрема, чітко прописати критерії до керівника, правління та наглядової ради. На її думку, "найголовнішим таким критерієм має бути непричетність до утисків свободи слова, а також до цензури. Яскравим прикладом цього критерію є Зураб Аласанія, якого рекомендував на посаду генерального директора НТКУ рух "Стоп цензурі". І нині моніторинг телекритики чітко показує зміни у висвітленні каналом новин".

У рамках круглого столу виступила також експерт Ради Європи Ів Саломон з доповіддю "Виклики в процесі створення наглядових рад (відповідно до ухваленого закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України") в світлі європейських стандартів. Рекомендації". Вона підкреслила першочерговість формулювання в законі чітких і об’єктивних критеріїв відбору членів наглядової ради таким чином, щоб унеможливити політичний вплив. На її думку, важливо також збалансувати склад наглядової ради з погляду гендерної належності.

Під час жвавої дискусії генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія висловив думку про те, що в наглядовій раді суспільного мовника мають бути фахівці з різних сфер діяльності, не тільки представники медіа-середовища. 

Також пан Аласанія наполягає, що зараз важливо вирішувати питання не тільки наглядової ради, а й усі інші, наприклад, питання майна та статуту НСТУ, оскільки, за його словами, вже наявне відставання від встановлених термінів впровадження суспільного мовлення – 1 січня 2015 року.

"Ми не чекаємо, коли формально буде створено НСТУ, а робимо трансформацію вже зараз. У нас працює робоча група з різних питань", – розповів Зураб Аласанія.

Отож, Національна телекомпанія України взяла чіткий курс на перехід до суспільного мовлення. Злагоджена команда телеканалу працює над удосконаленням прийнятого закону. А основним своїм завданням колектив вже нині вважає втілення базових принципів діяльності НСТУ, які сприятимуть консолідації українського громадянського суспільства та об’єднанню країни.

Читайте також: