:

 

Для дітей, як для дорослих, тільки – краще

Для дітей, як для дорослих, тільки – краще

18 липня 2014

14–18 липня в Києві, на базі Національної телекомпанії України, представники німецького суспільного мовника – каналу Deutsche Welle Akademie провели тренінг для журналістів дитячих програм. 


Уте Маттігкайт – з 1992 року керуючий директор, журналіст і режисер для німецьких та міжнародних ЗМІ. З 2003 року працює в пізнавально-розважальних журналах для дітей і підлітків. Понад п'ять років – головний редактор дитячого суспільно-політичного журналу ARD "Дев'ять з половиною" виробництва компанії tvision (м. Кельн). Редактор журналів новин каналу ZDF "Сьогодні", "HEUTE journal" та "Лого!" (ZDF-новини для дітей).

Засновник і керуючий компанії gomie production з 2009 року. Консультант проекту Медіа Академії Південної Африки, а також з питань медіа Гете Інституту Південно-Східної Азії.Засновник і керуючий компанії gomie production з 2009 року. Консультант проекту Медіа Академії Південної Африки, а також з питань медіа Гете Інституту Південно-Східної Азії.

Діана Песслер – продюсер tvision GmbH в Кельні, пише та продюсує тележурнали для дітей, такі як "Дев’ять з половиною" ("neuneinhalb") для ARD та "Земля кличе майбутнє" (Erde an Zukunft) для КІ.КА. Тренер для DW Akademie (наприклад в Замбії і Туреччині), консультант медіа-виробників щодо розвитку телевізійних форматів.

Уте й Діана вперше в Україні, і, загалом, у Східній Європі. У себе вдома, в Німеччині, вони профі у програмах для дітей, їх дитячі новини "Loggo" мають мільйонну аудиторію та живуть в телепросторі Німеччини вже понад два десятиріччя. Час від часу дівчата змінюють діяльність і вирушають на пошуки свіжих ідей та вражень, діляться досвідом.

Для Національної телекомпанії України це перший тренінг у низці запланованих навчальних тренувань телевізійників, і його тематика пояснюється особливою увагою до відродження дитячого мовлення на Першому та запуском нових проектів у процесі трансформації каналу в суспільного мовника.

У навчанні з розробки якісного контенту для дітей взяли участь співробітники редакції дитячих та молодіжних програм, документалісти та представники інших підрозділів телекомпанії, які виявили прагнення до вдосконалення.У навчанні з розробки якісного контенту для дітей взяли участь співробітники редакції дитячих та молодіжних програм, документалісти та представники інших підрозділів телекомпанії, які виявили прагнення до вдосконалення.

Предметом обговорення стали міжнародні та українські телевізійні формати для дітей, які переглянули учасники тренінгу. На їх думку, різні за жанром та формою програми з Великобританії, Австралії, Голландії, Таїланду, Японії та Німеччини, як і українські – спільні в бажанні стати ближчими до дитини, і намагаються вирішити одвічне завдання дитячого контенту: виховувати – розважаючи і розважати – навчаючи.

Але найголовніший результат тренінгу – це народження нового проекту! Результатом спільної командної роботи німецьких тренерів і українських телевізійників стало розроблення концепції формату вікторини для старшокласників. Саме такого формату не має сьогодні український телевізійний простір і саме такої програми прагне суспільне телебачення, яке створюється у державі. Звісно, це "пробна робота", лише структура, яка потребує детальної розробки. Чи побачить її український глядач – покаже час, учасники ж творчого тренінгового процесу вже оцінили свої результати.

Вероніка Шкробтак, редактор ТО дитячих і молодіжних програм: Ім’я Уте співзвучне історичній назві нашого телеканалу, можливо тому ми швидко відчули родинну теплу атмосферу, яку створили тренери. А якщо серйозно, то за годину-другу мені здалося, що дівчата – наші співробітники, і ми просто колеги, які на рівних шукають найкращий результат, згідно з поставленим завданням. Це дозволило творити, розкриватися, генерувати ідеї.

Наталія Жупан, завідувач відділу редакторів ТО дитячих і молодіжних програм: Для мене корисною стала теорія, яку ми вчили у вузі, але призабули, я із задоволенням відновила базові оповідні засоби. Дуже шкода, що за 22 роки моєї роботи в дитячій редакції така форма навчання співробітників проводиться вперше, і добре, щоб це стало нормою.

Ігор Шуров, редактор ТО дитячих і молодіжних програм: Дуже стимулює роботу колективу, я по-новому відкрив для себе колег, з якими працюю в одній редакції. Такі тренінги зближують, але хотілося б більше практичної роботи під час тренінгу.

Марина Литвиненко, режисер ТО дитячих і молодіжних програм: коли ми розділилися на чотири команди і почали мозкові штурми, здалося це – кінець, виявилося, кожний з нас не готовий слухати іншого, а лиш відстоювати свою ідею. Приємно, що роль тренерів полягала у постійному пошуку і підтримці балансу та спільних думок. Такого неупередженого модератора під час редакційних мозкових штурмів, який має своє рішення, але готовий вислухати твоє, нам дуже бракує.

Павло Середа, режисер ТО дитячих і молодіжних програм: мені був цікавий зарубіжний досвід у створенні якісних телепрограм, а креативність тренерів, які через гумор вміють спонукати до роботи, просто підкупила!

Марія Андрущенко, заступник директора ТО дитячих і молодіжних програм: дякуємо за погляд ззовні, завжди цікаво, як схожі завдання вирішують сусіди. З цікавого відзначила б обов’язковість перевірки пілотних програм на дитячих фокус-групах.

Галина Бурляцька, режисер ТО дитячих і молодіжних програм: позитивні, розумні, освічені і досвідчені колеги, саме колеги. Я не відчула жодного разу стосунків: "вчитель-учень". Створені умови дали необмежений політ фантазії, і, як результат, – масу життєздатних варіантів для ефіру.

Максим Погребняк, спеціальний кореспондент ТО документальних фільмів і програм: принцип роботи в команді важливий не лише для формату вікторини, це основа телевізійної роботи. Тут ми отримали навички роботи в команді, вчилися слухати і чути колег.

 

Уте Маттігкайт, тренер: я вперше в Україні, і одразу зрозуміла, що маємо одні й ті ж проблеми, спільні ідеї. На цьому фундаменті можна будувати нове і показувати, що ми єдині. Я зустріла на тренінгу колег, відчула, що мислимо одними категоріями, почула багато нових цікавих ідей для своєї роботи вдома. Перед українськими телевізійниками державного каналу стоять великі проблеми, пов’язані з трансформацією у суспільного мовника. Процес почався, і він кидає виклик: виготовити високоякісний продукт з малим бюджетом. Але це не лише ваша проблема, це перепона для багатьох каналів суспільного телебачення у світі, ми в Німеччині, також маємо її. Вихід один: об’єднатися, стати справді творчою командою, чути один одного і – не боятися. Бажаю українським колегам, які творять складний телевізійний продукт для дітей, бути сміливими. Я оглядаю стіни кімнати, де ми разом творили нову концепцію дитячої вікторини, вона рясніє тезами ідей та шляхів їх втілення. Це результат вашої роботи, ви довели свою майстерність, тому довіряйте собі і – вперед!

Діана Песслер, тренер: найкраще – це те, що я познайомилися з новими людьми, колегами, і зрозуміла, що ми поділяємо думки один одного. Чого бракує вашій "дитячій команді"? Структурованості, вміння розкласти на полички фонтани гарних цікавих нестандартних ідей. Для цього потрібно постійно тренуватися в практиці обговорення, мати мудрого модератора. А ще бажаю ставати ближчими до своєї цільової аудиторії – дітей, ставитися до них без загравань, як до рівних.