:

 

Фізична безпека журналістів – від Internews Network

Фізична безпека журналістів – від Internews Network

28 липня 2014

В Національній телекомпанії України триває низка міжнародних заходів, підготовлена за активного сприяння управління закордонного співробітництва. Так, 25–26 липня 2014 року Міжнародна громадська організація Internews Network за підтримки U-Media провела тренінг із фізичної безпеки для журналістів ТВО інформаційно-аналітичних програм та співробітників НТКУ, які безпосередньо стосуються забезпечення безпеки НТКУ та її персоналу. 

Проводив тренінг Марк Жардіна (Mark Jardina), директор з оперативної безпеки Internews Network.

Теми тренінгу:

  • Поведінка під час стрілянини/поінформованість про зброю.
  • Заходи безпеки в редакції.
  • Редакційна політика щодо безпеки журналістів, що працюють в небезпечних умовах.

Журналісти Першого взяли активну участь у тренінгах і поділилися своїми враженнями про них.

Світлана Коляда, директор ТВО "Новини": "Надзвичайно важливий тренінг з огляду на сьогодення. Адже ми звикли до того, що живемо в мирній країні. Тому й журналісти зазвичай не перебували в особливо загрозливих ситуаціях, виконуючи свої професійні завдання. В нинішній ситуації, в якій опинилася країна, небезпека стала реальною. І, звісно, ми, журналісти, хапаємо камеру й біжимо знімати, фіксувати, передавати. Тобто – у вир подій. Марк Жардіна навчив нас головному – ми повинні навчитися думати про власну безпеку. Прораховувати всі ризики, реально оцінювати ситуацію. І вміти залишитися живими. А це – найголовніше".

Юлія Шестакова, журналіст: "Дуже цікавий, а найголовніше – потрібний тренінг. Ми отримали дуже повчальні консультації та практичні поради з безпеки. Важливо, щоби такі тренінги проводилися регулярно і підкріплювалися конкретними практичними заняттями, наприклад, з того ж рукопашного бою".

Наталія Калінка, журналіст: "Мені особисто сподобався тренінг з безпеки. Оскільки я сама – дуже активна людина і завжди намагаюся першою потрапити в епіцентр подій. Марк змусив нас думати, а не кидатися в небезпеку. Не лише зібрати потрібний матеріал, вчасно повідомити про події, а й уміти захистити себе має бути основною складовою в роботі журналіста".

Аліна Орищин, журналіст:  "Те, що розповідав Марк і те, як він це робив – дуже сподобалося. Про деякі речі я чула вперше. Напевно, до цього тренінгу я не задумувалася про всі ризики і можливі наслідки професії журналіста. З тренінгу знаю: а) деякі прийоми, як не загубитися з оператором у великому натовпі; б) болючі місця на плечах людини, яка на мене нападає, і як по них бити; 3) як оцінити ризики, коли їдеш на зйомку мітингу чи заворушень, що там може статися, і що з собою брати; 4) як себе вести, коли викрали... Сподіваюсь, такі тренінги будуть і надалі. Вони цікаві та потрібні, особливо в теперішній час". 

Олександр Майданюк, директор дирекції із забезпечення режиму:  "Під час проведеної нами екскурсії-огляду території Національної телекомпанії Марк Жардін надав консультаційні послуги щодо забезпечення рівня безпеки в телекомпанії. Також компанія Internews Network пообіцяла посприяти в матеріально-технічному забезпеченні НТКУ, а саме – в сучасних системах відеонагляду та контролю доступу".

Від себе Марк Жардін додав: "Мої враження дуже позитивні. Мені сподобалося працювати з вашими журналістами, не так часто можна зустріти настільки зацікавлену та енергійну аудиторію. Сподіваюсь що наша співпраця на цьому не завершиться".