:

 

Тренінг від Deutsche Welle

Тренінг від Deutsche Welle "Висвітлення українських виборів у новинах"

04 серпня 2014

Одним із прикладів співпраці європейських інституцій з Національною телекомпанією України є проведення міжнародних тренінгів. Після успішного спілкування з журналістами НТКУ, що працюють над створенням дитячих програм, представники Deutsche Welle вирішили взятися за серйозні теми.

Про те, як висвітлювати українські вибори в новинах, упродовж тижня 28 липня – 01 серпня розповідали новинарям Першого Національного Клеменс Хофман та Фолькер Розендаль.

Клеменс Хофман – тренер, менеджер проектів Deutsche Welle. Працював фрилансером у газеті "Райнішен пост" та журналі "Люфтганза бордбух". Випускник факультету соціології та політології. Стажувався в "WDR" у Кельні, працював редактором та репортером на "WDR 2" та "WDR 5". Політичний кореспондент для радіо Бремен та "ORB" у м. Бонн, позаштатний радіожурналіст для різноманітних програм "ARD" у Берліні. 

Із серпня 2007 р. до липня 2010 р. кореспондент в Україні у київському офісі. Радіорепортер, позаштатний журналіст для друкованих медіа, автор книги "Марко Поло Україна", тренер і лектор-фрилансер. Організовував журналістські відрядження. У Берліні працює позаштатним репортером для радіо "ARD". Володіє власною радіостудією. Тренер для "Deutsche Welle Akademie" в Україні. Член n-ost – мережі для висвітлення подій у Східній Європі.

Фолькер Розендаль – позаштатний журналіст, незалежний автор, тренер для "Deutsche Welle Akademie" в Україні. Постановник та монтажер програм "Налагоджувачі" (Die Einrichter), "Транспортний світ" (Transportwelt), "Жити за бажанням" (Wohnen nach Wunsch), "ББ зустрічає…" (BB meets), "Технічні новинки" (Comtrends), "На піку життя" (Mitten im Leben), "Сторожа ваги" (Weight Watchers), "Мій сад" (Mein Garten), "KTV", "Фермер шукає дружину" (Bauer ledig sucht), телеканал "WDR" ("Монітор" (Monitor), "Плюс-мінус" (Plusminus), "Ринок" (Markt), "Титули, тези, темпераменти" (Titel-Thesen-Temperamente). Автор і черговий редактор "Галерея ТВ" (Galeria TV) (журнал про стиль життя, створений ТОВ "Галерія кауфгоф").

Отож, на тренінгу порушувалися такі питання:

– Президентські вибори 2014 у наших новинах: аналіз матеріалів, створених українськими колегами; 
– конфлікт в Україні, українські вибори в німецьких випусках новин;
– етичні стандарти наших новин;
– вибори на ТБ: приклади з Німеччини (зустріч у міськраді, обговорення у Twitter, дебати кандидатів).

Cвоїми враженнями про почуте й побачене на тренінгу поділилися:

Світлана Коляда, директор ТВО "Новини": упродовж 5 днів у тренінгах брали участь журналісти, випускові, ведучі і всі, хто має висвітлювати в ефірі майбутні парламентські вибори. 

Найбільше учасників цікавило, як правильно показувати передвиборчі активності чиновників, як під час інтерв’ю отримати відверту і чесну відповідь на незручні питання, які формати застосовувати у випусках новин, яка періодичність інформаційних випусків, як відрізнити передвиборчий піар від щоденної роботи чиновника, як показувати партії і їхніх лідерів, як ефективно візуалізувати дані соціології, як проводити опитування громадської думки і про них розповідати глядачеві. 

Висновок, який учасники тренінгу зробили для себе: реалії і законодавство у сфері висвітлення виборів в Україні та Німеччині суттєво відрізняються. Тож треба використовувати найкращій європейський досвід і підходи, але враховувати українське виборче законодавство.

Впевнена, що під час парламентських виборів в Україні (у жовтні, як заплановано) новини Першого покажуть європейский рівень висвітлення цього процесу, який стане взірцем для інших телеканалів.

Олена Шахова, журналіст: "Ми отримали дуже багато інформації стосовно підходів до журналістської роботи загалом. Виявляється, абсолютно зрозумілі речі можна робити по-іншому. Геніальність – у простоті. В Німеччині все роблять просто, але водночас неперевершено. А ми самі собі все ускладнюємо".